1.800 mijnbouwwerkers Sibanye Gold gered

Sibanye Gold kreeg afgelopen dinsdag de opdracht om de schacht van haar Rustenburg platinamijn te sluiten. Daar zaten namelijk 1.800 arbeiders gedurende 10 uur ondergronds vast als gevolg van een ongeluk met een ondergronds transportsysteem.

Het Department of Mineral Resources gaf een zogenaamd Sectie 54 bericht uit, dat het bedrijf verbiedt om verrichten te hervatten tot een inspecteur van het departement tevreden is met de veiligheidsstelling.

James Wellsted, een woordvoerder bij Sibanye: “We will not be producing today and depending on our engagement with the department, hopefully we will resume very soon. While there hasn’t been “significant damage” to the shaft’s underground hoist system, Sibanye must also get an independent expert to certify it’s safe to restart operations”

Alle 1.800 arbeiders die in de platinamijn in Zuid-Afrika gevangen zaten zijn nu aan de oppervlakte gebracht, zo gaf het Department of Mineral Resources in een tweet aan.

Het incident gebeurde 1,5 kilometer onder de grond, wat zorgen doet opladen over de veiligheid bij Sibanye. Vorig jaar was er namelijk een piek in fatale ongevallen bij de goudmijnen van het bedrijf.

Eind juni 2018 waren er al 20 doden gevallen bij mijnactiviteiten van Sibanye. Dat betrof de helft van het totaal aantal doden in de Zuid-Afrikaanse mijnbouwindustrie. In totaal vallen er per jaar gemiddeld zo’n 80 doden te betreuren in Zuid-Afrikaanse mijnen. Zuid-Afrika, de grootste platinaproducent ter wereld, heeft de diepste mijnen ter wereld.

Ongeveer 1.000 arbeiders zaten in februari 2018 ook al ondergronds vast voor meer dan een dag. Dit nadat onweer het elektriciteitsnet had beschadigd.

Bij Sibanye-Stillwater was er afgelopen jaar overigens veel meer aan de hand: een vijf maanden durende staking. Die staking kwam slechts ten einde met de aankondiging in oktober dat de Association of Mineworkers and Construction Union (Amcu) hetzelfde loonaanbod had aanvaard als drie rivaliserende vakbonden.

De aangesloten Amcu-leden verloren daardoor vijf maanden aan loon, maar dit is verre van de hoogste kosten van die staking.

Naar verluidt zijn er meer dan negen mensen omgekomen als gevolg van geweld tijdens die stakingen, hoewel er reden is aan te nemen dat dit aantal nog hoger is.

Bronnen: Bloomberg, FIN24, Times Live

Foto: Flickr