2018: grotere tekorten en hogere inflatie

Het IMF voorspelde onlangs dat er in de VS een economische groei van 2,7% zou kunnen ontstaan dit jaar. Sommige economen menen dat dit cijfer richting 3,0% zou kunnen gaan met al de begrotingsstimulus die er zit aan te komen en al geweest is.

In de tien jaren na de wereldwijde financiële crisis van 2008 heeft de Amerikaanse Fed geprobeerd om de economie te stimuleren met extreem soepel monetair beleid, of ultralage rentevoeten.

Nu heeft de regering-Trump geprobeerd om massale begrotingsstimulus toe te passen. Hoewel de beleggers op de aandelenmarkten erg blij zijn met de groei, is de keerzijde van de medaille dat de inflatie serieus gaat toenemen.

Inflatie en toenemende tekorten zijn een bijzonder slechte zaak  voor de koopkracht van de beleggers. Het is nu al een paar decennia geleden dat de Amerikanen nog eens een forse opstoot van  de inflatie hebben gekend. Afhankelijk van in welke periode je bent opgegroeid, herinner je je al dan niet de Grote Inflatie. Vergeet niet dat de inflatievoet in 1980 een 14% bedroeg! Dat is enorm.

De vraag is dan ook of je hier klaar voor bent, en je portefeuille ook. Ook zien we dat de omloopsnelheid van het geld fors begint toe te nemen. Dat is een slecht teken voor wie spaart en belegt in vastrentende effecten. Deze activa kunnen immers niet profiteren van een toenemende inflatie.

Goud en grondstoffen in het algemeen kunnen dat wel. Daarom is het zo belangrijk om een forse allocatie in edelmetalen aan te houden. Je portefeuille zal er immers wel bij varen.

Het is een onverantwoorde zaak om op dit moment in de cyclus geen edelmetalen op te nemen in je portefeuille.

Doorgaans raadt men 5 tot 10% aan, maar dat is te weinig.

30 tot 40% is interessanter en beter.

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]