Aanhoudingen goud-ETF’s stijgt naar hoogste punt in zeven jaar tijd

De wereldwijde aanhoudingen in beursgenoteerde fondsen gedekt door fysiek goud heeft het hoogste niveau aangedaan in zeven jaar tijd afgelopen dinsdag.

Mede door de uitbraak van het nieuwe coronavirus lijkt de vraag naar veilige havens versterkt in een tijd waarbij lage rentevoeten de norm zijn.

Wanneer slechts een paar ton mochten worden toegevoegd aan die aanhoudingen in goud-ETF’s verbreekt het een all-time record in aanhoudingen.

De laatste instroom in de door goud gedekte ETF’s volgt op vier opeenvolgende jaren aan instroom in de ETF’s en op een moment dat goud op een hoogste koers noteert sinds 2013.

Dinsdag stegen de participaties in goud-ETF’s wereldwijd naar de 2.561,2 ton, het hoogste niveau sinds januari 2013. Ze bereikten een piek van 2.572,8 ton in december 2012.

Nicholas Frappell, global general manager bij ABC Bullion, denkt dat dat record verbroken gaat worden: “Even if the coronavirus situation improves, there are good reasons to expect continued inflows into gold”

Los van het feit dat het zowel op geopolitiek als (macro) economisch vlak niet alles koek en ei blijkt lijkt de kers op de taart de uitbraak van het coronavirus.

Het aantal bevestigde virusgevallen in China heeft het officiële aantal besmettingen tijdens de SARS-epidemie ruimschoots overschreden en er zijn tot op heden ten minste 132 mensen gestorven.

Clyde Russell, een columnist voor Reuters, geeft even goed aan dat voorzichtigheid is geboden voor de “gold-bugs”. De goudmarkt wordt voornamelijk gedomineerd door India en China en die twee landen zagen afgelopen jaar de vraag naar goud sterk dalen.

Nu China te maken heeft met een vertragende economie en daarbij hoogstwaarschijnlijk ook consumenten minder te besteden hebben kan de vraag daarom volgens hem nog wel eens verder afnemen.

Het moet volgens hem dus nog maar blijken of het coronavirus nu juist een aanjager is van de vraag naar goud en een prijsstijging, of dat het juist zal zorgen voor een daling.

Goud koerst momenteel op de 1.583 dollar per ounce, waarbij het voor deze maand een stijging neerzet van meer dan 3,5 procent. Dit na een stijging van 18 procent vorig jaar, wat de grootste jaarlijkse stijging omvatte sinds 2010.

Bronnen: Bloomberg, Reuters, Kitco

Foto: Flickr