ABN Amro stelt prognoses edelmetaalkoersen fors hoger bij

Wat een verschil met een maand geleden. Daar waar ABN Amro vorige maand de prognoses van de edelmetaalprijzen voor de komende periodes fors lager bijstelde doet zij nu precies het tegenovergestelde.

Afgelopen donderdag kwam ABN Amro, onder leiding van Georgette Boele – edelmetaalstrateeg bij de bank, met een nieuw rapport uit. De titel: “Edelmetalen – Sterren lijken gunstig te staan voor goudprijs”

Wellicht had zij nog even moeten wachten met het rapport aangezien vrijdag de goudprijs met een min van twee procent weer aardig inleverde nadat het juist een hoogste punt aan had gedaan in zeven jaar tijd. De koers lijkt net zo wispelturig als de prognoses van de bank.

ABN Amro stelde vorige maand haar prognoses voor de goudkoers eind 2020 naar onderen bij, van een eerdere 1.600 dollar per ounce naar liefst 1.400 dollar per ounce. De nieuwe prognose voor december 2020? Nu bijgesteld naar 1.700 dollar per ounce.

Kijkend naar de verwachte prijsactie voor de rest van het jaar, geeft Boele aan dat ze vijf factoren ziet die de goudprijs voor de rest van het jaar ondersteunen.

De sterren lijken volgens de bank gunstig te staan voor de goudprijs omdat:

  1. Centrale banken zijn overgegaan tot agressieve kwantitatieve verruiming;
  2. Het onwaarschijnlijk is dat de rentes op staatsobligaties de komende tijd sterk oplopen;
  3. De beleidsrentes van centrale banken rond nul liggen;
  4. Waarschijnlijk de rente op steeds meer staatsobligaties negatief wordt en
  5. Omdat de rentes ondanks oplopende begrotingstekorten niet stijgen, beleggers op zoek gaan naar alternatieven.

“ETF-longposities in goud en goudfutures zijn nog steeds erg groot. Het risico dat deze posities worden afgewikkeld, schatten we nog steeds hoog in, maar waarschijnlijk worden minder posities gesloten dan we bij het schrijven van onze publicatie van 18 maart dachten”

De bank geeft ook aan dat de investeringsvraag naar fysiek edelmetaal hoog blijft, waardoor de toch al krappe markt nog meer onder druk komt te staan.

“Beleggers die bang zijn dat het financieel stelsel ineenstort of denken dat de begrotingstekorten onhoudbaar zijn, zullen vermoedelijk voor fysiek goud kiezen en zijn niet heel prijsgevoelig. We denken dat beleggers waarschijnlijk meer naar fysiek goud proberen te switchen. Hierdoor blijft de premie voor fysiek goud ten opzichte van de spotprijs wellicht hoog”

Beleggers zien nu al ongekende premies voor gouden en zilveren munten. De wereldwijde supply chain in de edelmetaalsector is door het coronavirus verlamd geraakt.

Woensdag gaf de U.S. Mint aan dat het zijn West Point faciliteit sluit vanwege de groeiende risico’s van het coronavirus. Andere munthuizen en raffinaderijen over de hele wereld werken met een verminderde capaciteit en kunnen de groeiende vraag niet bijbenen.

Bronnen: Kitco, ABN Amro

Foto: Flickr