AngloGold Ashanti wil Zuid-Afrikaanse goudmijn verkopen, goudproductie flink lager

AngloGold Ashanti is begonnen met de verkoop van zijn laatste goudmijn in Zuid-Afrika. Het besluit markeert het einde van AngloGold Ashanti in de Zuid-Afrikaanse goudindustrie.

Kelvin Dushnisky, de voormalige Barrick Gold executive die vorig jaar CEO van AngloGold werd, zei dat de ondergrondse Mponeng mijn beter in handen is van een bedrijf dat werkelijk het kapitaal heeft dat nodig is om de mijn levensvatbaar te houden.

Dushnisky: “We believe that under the right ownership, our South African assets offer a compelling long-term value proposition that may allow for an extension to Mponeng Mine’s current life”

AngloGold werd in 1998 opgericht, middels de consolidatie van Anglo American’s goudmijnen in Zuid-Afrika, en fuseerde later met Ashanti Goldfields in Ghana.

In 1886 werd goud ontdekt op een Transvaal-boerderij in Zuid-Afrika, waardoor een ware goudkoorts ontstond, die hielp de stad Johannesburg te vormen.

Na meer dan een eeuw mijnbouw is het goud van Zuid-Afrika nog steeds een van de grootste vindplaatsen ter wereld. Toch is het land tegenwoordig nog maar goed voor minder dan 5 procent van de wereldproductie.

President Cyril Ramaphosa, wiens regerende African National Congress deze week op koers lag om de macht terug te winnen bij nationale verkiezingen, heeft beloofd om van de mijnbouw weer een “florerende” industrie in Zuid-Afrika te maken.

Maar goudmijnbouwbedrijven worden geconfronteerd met moeilijke werkomstandigheden door de diepte van mijnen zoals Mponeng, maar ook door de looneisen en de onstabiele stroomvoorziening van Eskom, het elektriciteitsbedrijf van de staat.

Eind vorig jaar was bijna twee derde van de Zuid-Afrikaanse goudproductie marginaal of verlieslatend, aldus de minerals council van het land.

In 2018 verkocht AngloGold Ashanti haar Moab Khotsong mijn in Zuid-Afrika al aan Harmony Gold en haar Kopanang mijn aan Heaven-Sent SA Sunshine Investment.

De resterende Zuid-Afrikaanse activa bestaan uit een oppervlakte-afvalverwerkingsbedrijf, een mijnafvalverwerkingsbedrijf en de Mponeng-mijn.

Dushnisky gaf gisteren aan dat Mponeng een resterende levensduur van acht jaar heeft en een ertsbasis van 16,8 miljoen ounces goud.

James Bell, een analist bij RBC Capital Markets, denkt dat de verkoop nog de nodige uitdagingen met zich mee gaat brengen.

Bell: “In terms of timing it may be unlikely anything gets completed in 2019”

AngloGold Ashanti, dat mijnen in negen landen heeft, gaf gisteren ook aan dat de goudproductie in het eerste kwartaal is gedaald van 824.000 ounces vorig jaar tot een huidige 752.000 ounces.

In ander nieuws werd duidelijk dat de Zuid-Afrikaanse goudproductie in maart voor een 18de maand op rij is gekrompen. De langste daling op rij sinds de financiële crisis.

De productie van het edelmetaal daalde 18% ten opzichte van een jaar geleden, zo gaf het in Pretoria gevestigde Statistics South Africa gisteren aan.

De productie kromp ook al 29 maanden op rij – tot januari 2009. Dit terwijl Zuid-Afrika vroeger ’s werelds grootste goudproducent was.

Maar diepere ertslichamen, arbeidsconflicten, hogere kosten en beleidsonzekerheid hebben de productie behoorlijk doen krimpen.

Een staking door leden van de Association of Mineworkers and Construction Union, die in november begon en half april eindigde, heeft de productie bij de Zuid-Afrikaanse activiteiten van Sibanye Gold flink verminderd.

Sibanye Gold is daarbij de grootste producent van het edelmetaal in Zuid-Afrika.

Bronnen: Bloomberg, Reuters, Financial Times, Mining Weekly

Foto: Flickr