Bank of America: “Goudprijs gaat 3.000 dollar aantikken”

In navolging van de ABN Amro bank heeft ook de Bank of America (BofA) haar prognoses voor de goudkoers voor de komende tijd flink hoger bijgesteld.

BofA verhoogde haar verwachtingen voor de koers van het edelmetaal over anderhalf jaar zelfs naar 3.000 dollar per ounce. Dat betreft een verhoging van 50 procent boven eerdere prognoses.

In een rapport met de opmerkelijke titel “The Fed can’t print gold” geeft de bank aan dat het haar koersdoel verhoogd, van een eerdere 2.000 dollar per ounce naar 3.000 dollar per ounce, vanwege de enorme fiscale en monetaire stimuluspakketten die door overheden wereldwijd worden uitgerold.

Analisten Michael Widmer en Francisco Blanch geven in het rapport aan: “As economic output contracts sharply, fiscal outlays surge, and central bank balance sheets double, fiat currencies could come under pressure. Investors will aim for gold”

BofA verwacht dat het edelmetaal dit jaar gemiddeld rond de 1.695 dollar per ounce zal koersen en dat dit voor 2021 rond de 2.063 dollar per ounce zal zijn.

Het vorige record in Amerikaanse dollars, met een goudkoers van 1.921,17 dollar per ounce, werd in september 2011 neergezet. De koers staat nu rond de 1.680 dollar per ounce en daarmee steeg het edelmetaal dit jaar al zo’n 11 procent.

In alle andere belangrijke fiat valuta heeft goud dit jaar al all-time highs bereikt. Zo doorbrak de goudkoers in euro’s vorige week voor het eerst de 50.000 euro per kilo.

Dat de goudkoers in dollars dat nieuwe record nog niet heeft neergezet kan onder meer worden verklaard door het feit dat de dollar de wereldreservemunt is. The last man standing.

BofA geeft dan ook aan dat een sterke dollar, verminderde volatiliteit in de markten en de lagere vraag naar sieraden in India en China, voor druk kunnen zorgen op de goudkoers.

Toch is BofA van mening dat de ongekende schaal van monetaire stimuli zwaarder weegt dan de traditionele fundamenten van vraag en aanbod. Goud kan dus vele malen hoger.

Bronnen: Street Insider, Bloomberg

Foto: Flickr