Beleggers behoren negatieve rente goed in de gaten te houden

gold

Iets meer dan een week geleden gaf de World Gold Council (WGC) een nieuw rapport uit. Daarin werd uitgeweid over de gevolgen van het negatieve rentebeleid van centrale banken op goud. In het rapport was te lezen dat negatieve rente voor een verdubbeling zorgt op de winst in goud en daarnaast suggereerde de WGC dat investeerders er verstandig aan doen om hun goudaanhoudingen te verdubbelen zolang negatieve rente het nieuwe normaal is.

Het rapport stelt dat, nu banken in zowel Europa als Japan Negative Interest Rate Policies (NIRP) hebben geïmplementeerd, de lange termijn effecten onbekend zijn. Ontmoedigende bijwerkingen op de korte termijn zijn echter een instabiele inflatie van activaprijzen, opgezwollen balansen en valuta oorlogen. De WGC is duidelijk over haar standpunt:

Unless investors are willing to accept a loss-making investment strategy, they may need to consider increasing their holdings of gold. We believe this should resonate especially well with pension funds and foreign reserve managers whose investment guidelines are typically stricter and who hold a large portion of bonds in their portfolios, but it is also relevant for investors with limited tolerance for risk, as well as those who have increased their stocks holdings due to the low rate environment

Opkoopprogramma’s, helikoptergeld en negatief rentebeleid wilt de economische vertraging maar geen halt toe roepen. Die economische onrust zorgt ook voor een stijging in de verkoop van goud. In februari steeg de verkoop van American Eagle munten met 351 procent ten opzichte van januari. Werden er in januari nog 18500 ounces verkocht, in februari werden dat er 83500 ounces. Ook goud ETF’s doen het sinds januari bijzonder goed. De instroom in de GLD, die investeert in het fysieke edelmetaal, is buitengewoon hoog.

De belangstelling voor goud heeft zich echter nog niet vertaald naar goudmijnbouwbedrijven. De GDXJ, een ETF die junior goudmijnbouwaandelen volgt, kende een behoorlijke stijging in koers maar kende ook een netto afname in uitstaande aandelen. Die uitstroom uit de GDXJ bedraagt maar liefst $84 miljoen. Bij de GDX, die senior goudmijnbouwaandelen volgt is het nog erger, zij kende een uitstroom van $94 miljoen.

Een goede reden zou gevonden kunnen worden doordat beleggers winst hebben genomen na behoorlijke prestaties in het eerste kwartaal van het jaar. Feit is ook wanneer goud de komende tijd goed zal presteren dat ook zeker ten goede zal komen aan de goudmijnbouwaandelen. En een investering daarin kan behoorlijk lucratief zijn, zo blijkt ook uit de prestaties van afgelopen 3 maanden. Zo steeg Goldcorp bijvoorbeeld 38 procent, Randgold 45 procent, Barrick Gold 84 procent en Harmony Gold 300 procent.

Het is moeilijk voor te stellen met zulke stijgingen maar toch noteren goudmijnbouwaandelen tegen enorm lage waarderingen en zit er nog veel meer in het vat, zeker wanneer ook goud nog verder zal stijgen.

Bronnen: Professional Jeweller, Forbes

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]