Beleggers pompen veel geld in goud ETF’s

Er vloeit de laatste weken en maanden enorm veel geld naar beursgenoteerde effecten die beleggen in goud, de zogenaamde goud ETF’s. Beleggers die geld stoppen in deze trackers kijken duidelijk naar de vele risico’s die er momenteel heersen op onze markten. Het belangrijkste is natuurlijk het Brexit referendum dat vandaag wordt gehouden in het Verenigd Koninkrijk.

Als we kijken naar de posities die deze ETF’s aanhouden, dan is dat toch wel behoorlijk indrukwekkend. De holdings in goud ETF’s zijn immers deze dinsdag gestegen voor de 16e opeenvolgende sessies. We zitten nu op het hoogste niveau sinds 2013. Beleggers hebben dit jaar, dat precies in de helft zit, al maar liefst 10,7 miljard dollar gestoken in de SPDR Gold Shares. Dat is een van de belangrijkste goud trackers ter wereld, en de nieuwe inflows zijn de hoogste van alle 60000 ETF’s die worden opgevolgd door Bloomberg. De inflows in de SPDR zijn al hoger dan de jaarlijkse totale inflows voor elk jaar sinds 2009. Dat is geen verrassing, want de voorzitster van de Amerikaanse Fed, Yellen, heeft deze dinsdag duidelijk aangegeven dat het vooruitzicht van een renteverhoging in de Verenigde Staten nog verder in de toekomst wordt verschoven.

Na een hoogtepunt te hebben bereikt in de loop van vorige week, toen de prijs op het hoogste peil stond in bijna twee jaar, zijn de goudprijzen voor de vierde opeenvolgende sessie gedaald. Dat komt door de serieus verminderde kans op een Brexit. Beleggers redeneren dat de goudprijs zal dalen indien de Britten in de Europese Unie blijven. Maar dat is een behoorlijk kortzichtige visie. Er zijn immers nog tal van andere redenen om een serieuze positie aan te houden in goud.

Geldbeheerders hebben hun netto long posities in goudfutures en –opties met 29% verhoogd tot 240.862 contracten in de week die eindigde op 14 juni, aldus de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission gegevens die drie dagen later werden vrijgegeven. Het hoogtepunt was in augustus 2011, een maand voordat de goudprijzen een all-time high neerzetten van 1900 USD per ounce.

Brexit of niet, beleggers doen er wel degelijk goed aan om de risico’s die er nog zijn, niet uit het oog te verliezen en een flinke positie in fysiek goud (en zilver) aan te houden.

 

[xyz-ihs snippet=”promo”]