Britse vermogensbeheerder Schroders positief op goud

Goud maakt zijn status van veilige haven dit jaar waar. Het koerst sinds het begin van dit jaar in dollars bijna 13,5 procent hoger en overtreft daarmee alle andere beleggingscategorieën.

De prijsstijging kan deels worden verklaard door de grotere vraag van beleggers naar indexfondsen (de goud-ETF’s).

Volgens de World Gold Council hebben door goud gedekte ETF’s in het eerste kwartaal van dit jaar 298 ton, oftewel een netto-instroom van 23 miljard dollar, toegevoegd.

Dat was het hoogste kwartaalbedrag ooit gemeten in Amerikaanse dollars, en de grootste toevoeging van goud sinds 2016.

Kan de goudprijs nog verder omhoog? James Luke van Britse vermogensbeheerder Schroders zegt van wel in zijn publicatie: Is now the time to own gold?

De vooruitzichten voor de goudprijs zijn, ondanks een afnemende welvaart, in de afgelopen 20 jaar niet zo gunstig geweest.

Het risico bestaat echter dat een terugval in de welvaart een significant langetermijneffect heeft op de vraag uit de juwelenindustrie en technologiesector.

Schröders rekent voor dat de mondiale vraag naar goud in 2019 voor 53 procent werd bepaald door die vanuit de juwelenindustrie en de techsector.

Luke ziet dus wel een daling in de vraag, maar is ervan overtuigd dat de stijgende vraag van beleggers een eventuele welvaartsdaling ruim zal compenseren.

Goud wordt vandaag de dag meer verhandeld dan vroeger. Sinds 2000 is de goudvraag van beleggers en centrale banken gestegen van 16 procent tot 47 procent.

Dit betekent dat de monetaire vraag een belangrijkere drijvende kracht achter de goudprijs is geworden.

Het vooruitzicht van aanhoudend lagere markten, lagere effectieve rendementen en hogere inflatie zouden de goudprijzen volgens Luke de komende jaren moeten opdrijven.

Het lijkt Luke daarom wijs om in de portefeuille een gedeeltelijke blootstelling aan het edelmetaal op te nemen.

Goudaandelen weerspiegelen daarbij volgens hem momenteel een veel lagere goudprijs. Maar zij produceren juist een asset waarvoor de verwachtingen op de lange termijn gunstig zijn.

In tegenstelling tot de financiële crisis houdt de manager er nu rekening mee dat er met de steunmaatregelen van centrale banken ditmaal wel inflatoire effecten zichtbaar worden.

Grote hedgefondsen hebben zich de afgelopen tijd ook al ingekocht op de goudmarkt. De activistische belegger Paul Singer van Elliott Management en de fondsen Caxton Associates en Dymon Asia Capital zijn in het edelmetaal gestapt.

Reden die zij aandragen: het onbeperkt ‘drukken van geld’ door centrale banken kan de waarde van munten uithollen. En dan heeft goud de reputatie de beste vluchthaven te zijn.

Bronnen: Schroders, Financial Times

Foto: Flickr