Centrale bank Kirgizië gek op goud

Volgens de gouverneur van de centrale bank van Kirgizië, Tolkunbek Abdygulov, zou het verstandig zijn voor alle inwoners van het land om in ieder geval een bepaald deel van het vermogen in goud aan te houden.

Terwijl op het moment nog veelal gespaard wordt door het aanhouden van de lokale valuta genaamd de som, een valuta die ook in Oezbekistan voorkomt, probeert de centrale bank van het land actief haar inwoners aan te sporen om tenminste 100 gram goud te bezitten.

De centrale bank van Kirgizië roept dus alle inwoners van het land op om wat goud aan te kopen maar probeert niet alleen de bevolking aan het goud te krijgen.

Sinds 2012 heeft het ook haar eigen goudreserves opgevoerd en zijn de goudreserves bijna verdubbeld van 2,6 tot 4,5 ton, zo’n 10 procent van de totale deviezenreserves.

Tolkunbek Abdygulov:

Gold can be stored for a long time and, despite the price fluctuations on international markets, it doesn’t lose its value for the population as a means of savings. I’ll try to turn the dream into reality faster

De 40-jarige Tolkunbek Abdygulov is niet de eerste de beste goudfanaat, hij heeft een behoorlijke staat van dienst. Hij werkte eerder als consultant bij het hoofdkantoor van de Wereldbank, en was in Kirgizië een tijdje plaatsvervangend minister.

Sinds 2014 staat hij aan het hoofd van de centrale bank van het land en is in die functie ook lid van the Board of Governors van het IMF. Daarnaast is hij parttime Professor bij de economische afdeling van de American University of Central Asia.

Een man om serieus te nemen, in ieder geval in Kirgizië, een land waar het westen bijzonder weinig weet van heeft.

Kirgizië heeft een oppervlakte dat ongeveer gelijk is met de Benelux en Griekenland bij elkaar. Maar waar de Benelux en Griekenland gezamenlijk zo’n 40 miljoen inwoners heeft, heeft Kirgizië er slechts 6 miljoen.

Goud is een belangrijk exportproduct voor de Kirgizische economie. De mijnbouwsector haalt jaarlijks ongeveer 20 ton van het edelmetaal uit de grond, waarvan het grootste deel voor de export bestemd.

Met een buurland als China, dat geen genoeg kan krijgen van het edelmetaal, kent het een prima positie.

Maar Tolkunbek Abdygulov lijkt ook het beleid van de Chinezen, waarbij China vanaf 2004 haar bevolking actief aanmoedigde om goud in te slaan, te volgen en heeft al verschillende stappen gezet om het bezit van edelmetaal onder de eigen bevolking te stimuleren.

Zo produceert, verkoopt en slaat haar centrale bank zelf kleine goudbaren op voor klanten die daar behoefte aan hebben. Zowel voor private als commerciële partijen.

In de twee jaar dat de centrale bank direct goudstaven aan de bevolking aanbiedt is er al 140 kilo goud verkocht.

Tolkunbek Abdygulov laat nu weten graag nog meer goud aan de man te willen brengen en heeft goede hoop dat dit ook gaat lukken.

Dit ondanks het feit dat er nog zo’n 600 ton goud nodig zou zijn mochten alle inwoners daadwerkelijk 100 gram goud aankopen.

Een cijfer dat maar liefst 30 maal de jaarproductie van het land betreft.

Bronnen: Bloomberg, IMF, Forum-Astana

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”goud”]