Centrale banken blijven goudgekkies

De vraag naar goud in India was deze week weer beter, wegens de dalende goudprijs, die lokaal het laagste niveau aandeed in drie maanden tijd.

Harshad Ajmera, eigenaar van JJ Gold House, een groothandelaar in goud: “There is modest rise in demand from jewellers, but still gold is trading at a discount”

Deze week gaven dealers een korting van 2 dollar per ounce op de officiële binnenlandse prijzen, dit vergeleken met een premie van 1 dollar vorige week.

Goud kende internationaal een dip niet gezien de afgelopen zes maanden, op 1.250,98 dollar per ounce. Dit wegens een aanhoudend zwakke vraag en een gestegen dollar, dat zijn sterkste punt aandeed in bijna één jaar tijd.

In China, de grootste goudconsument ter wereld, lagen de premies deze week tussen de 2 en 4 dollar per ounce ten opzichte van de internationale benchmark, tegen 5 tot 6 dollar vorige week.

GFMS analist Samson Li: “The Chinese prices have been better than the international prices due to the yuan exchange rate … Some are eager to buy low, but still waiting”

De Chinese yuan deed vandaag haar laagste punt aan in 7,5 maanden. Ondertussen herzag de Public Bank of China (PBoC), de centrale bank van China, vandaag de waarde van haar goudreserves eind mei tot 77,323 miljard dollar. Eerder was dit nog 73,739 miljard dollar.

De centrale bank gaf geen verklaring voor dat gewijzigde cijfer. De totale hoeveelheid goud die zij eind mei aanhield bleef onveranderd op 59,24 miljoen troy ounces in de herziene verklaring van de centrale bank.

Een apart gegeven. Hoe dan blijkt er toch meer gaande dan direct zichtbaar. Sowieso lijken centrale banken wereldwijd een stuk meer geïnteresseerd in het edelmetaal.

Rusland, Kazachstan en Turkije waren de afgelopen vijf jaar goed voor 50 procent van de goudaankopen door centrale banken.

Daarbij kochten centrale banken – met Rusland, Kazachstan en Turkije voorop – in het eerste kwartaal van 2018 116,5 ton goud op.

Dat was het meest van alle eerste kwartalen sinds 2014 en vertegenwoordigde een stijging van 42 procent van hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Daarbij groeit de Amerikaanse schuld sneller dan de mondiale internationale reserves. Het verklaart deels de afnemende rol van vreemde landen in het solvabel houden van de Amerikaanse overheid.

Er is genoeg Amerikaanse schuld om op te kopen, maar landen zijn niet bereid om hun aandeel in hun reserves te vergroten.

Terwijl het aandeel goud gemiddeld 11 procent bedraagt in internationale reserves, hetzelfde percentage als 2008, is het aandeel Amerikaanse obligaties in diezelfde periode gedaald van 28,1 procent naar 25,4 procent.

Centrale banken verkiezen dus duidelijk goud, al presteert het op het moment matig.

Bronnen: Reuters, Kitco, Bloomberg

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”goud”]