Centrale banken verhogen goudreserves wederom

Verschillende centrale banken blijven doorgaan met hun opkoopbeleid aangaande goud.

Turkije blijft haar goudreserves elke week uitbreiden. De reserves stegen vorige week met 257 miljoen dollar ten opzichte van de week daarvoor, wat de totale reserves op 19,6 miljard dollar aan goud zet.

Ook India blijft zijn reserves dit jaar gestaag uitbreiden, net als Mongolië overigens die in de eerste acht maanden van het jaar 12,2 ton goud toevoegde en het lijkt erop dat zij dat blijft uitbreiden.

Het afgelopen jaar voegden centrale banken goud in het hoogste tempo toe in drie jaar tijd.

Volgens statistieken van de World Gold Council (WGC) kochten centrale banken vorig jaar wereldwijd in totaal 341,3 ton goud op.

Terwijl landen als Rusland, Turkije en Kazachstan hun goudreserves in 2018 bleven opbouwen zoals we al wat jaren gewend zijn, werden ze tevens vergezeld door de Nationale Bank van Polen, die haar reserves opvoerde van 13,7 ton naar 116,7 ton.

Daarnaast de Hongaarse centrale bank die haar goudreserves vertienvoudigde naar 31,5 ton.

Meest opvallend blijft koploper Rusland. Ook de Russische reserves van het gele edelmetaal stegen wederom.

In oktober kwamen er officieel 960.000 ounces bij en steeg het van 65,47 miljoen ounces in september naar 66,43 miljoen ounces in oktober.

Met aankopen in oktober van 28 ton kwam de Russische centrale bank uit op een totaal van 2.065 ton.

In 2017 kocht de Russische centrale bank een recordhoeveelheid van 224 ton goud op. Echter werd dat recordjaar verbroken met de cijfers van oktober.

De aankopen in november van dit jaar bleken echter nog groter. In de eerste 11 maanden van 2018 heeft Rusland haar goudreserves nu al met 263 ton uitgebreid.

Met andere woorden is er nog zo’n 38 ton goud toegevoegd aan de Russische goudreserves in november.

Daarmee is de Russische goudvoorraad nu goed voor zo’n 2103 ton. Rusland staat daarmee op een vijfde positie gekeken naar landen met de grootste goudreserves.

Bronnen: Kitco, Russia Today, India Info Line

Foto: Flickr