China en Rusland blijven goudaankopen leiden

In november voegden centrale banken van zowel China als Rusland meer goud toe aan de reserves. Nieuwe gegevens van de World Gold Council maakten gisteren duidelijk dat zij wederom de grootste afnemers waren, met toevoegingen van respectievelijk 21 en 22 ton. In totaal stegen goudreserves van centrale banken die maand met 55 ton, dat betekend een stijging van bijna 90% ten opzichte van de maand daarvoor.

Historicus en strategic risk consultant William Engdahl geeft aan dat – mochten China en Rusland voor een door goud gedekte roebel en/of yuan gaan – dit voor een ‘sneeuwbal exit’ zou kunnen zorgen van de dollar. Hij ziet een de-dollarisering plaats vinden.

De onderzoeker wijst erop dat op 27 november de Russische centrale bank meldde dat het de yuan aan officiële reserves had toegevoegd. Bovendien werd in augustus 2015 voor bijna 18 miljard aan yuans aangekocht en slechts 3 miljard aan dollars. Daarmee wordt duidelijk dat Rusland de dollar geleidelijk wil vervangen door de yuan. Engdahl:

But the actions of Russia and China to replace the dollar as mediating currency in their mutual trade, a trade whose volume has grown significantly since US and EU sanctions in March 2014, are not the end of it. There are clear signs showing that gold is about to make dramatic return to the world monetary stage

Dit betekend niet per se goed nieuws voor Washington. Hoewel wordt aangenomen dat de Amerikaanse Federal Reserve zo’n 8133 ton aan goud bezit gaan geruchten de ronde dat Fort Knox – de plek waar dit goud zou moeten bevinden – zo goed als leeg is. Al decennia vindt er geen onafhankelijke audit meer plaats.

De Duitse regering vroeg in 2012 daarnaast aan de Fed om het Duitse goud dat in de VS “bewaard” werd voor een gedeelte terug te sturen naar Duitsland. De Amerikaanse centrale bank weigerde dat, met het excuus dat de Fed de Duitse goudstaven niet gemakkelijk zou kunnen onderscheiden van Amerikaanse. Duitsland wordt beschouwd als de – op de VS na – grootste officiële aanhouder van goud, met 3.381 ton aan reserves.

Vanaf januari 2013 stegen Russische officiële goudreserves met 129 procent tot 1.352. Met andere woorden bezit Rusland nu net zo veel ounces als alle goud ETF’s (exchange-traded funds) bij elkaar.

Ondanks een sprong in goudprijzen vorige week bevind de goudprijs zich nog steeds in de buurt van historische dieptepunten. Goudprijzen daalden vorig jaar met 10 procent, het derde jaarlijkse verlies op rij.

Verschillende analisten gaan ook uit van een prijsdaling voor dit jaar, hoewel het sentiment langzaamaan lijkt te veranderen. China’s en Rusland’s strategie in goudaanhoudingen heeft daar zeker invloed op.

Bronnen: Mining, Sputnik News

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]