China ontwikkelt zich verder via de Shanghai Gold Exchange

China lanceerde begin dit jaar een interbancair handel systeem voor goud, onder andere in een poging om tegenwicht te bieden aan westerse market makers en om meer zeggenschap te krijgen in de goudmarkt.

Het is tevens bedoeld om de liquiditeit van de interbancaire goudhandel te stimuleren, en wilt op deze wijze market making promoten voor banken die meer Azië gericht zijn. Het mechanisme wordt geïntroduceerd door de Shanghai Gold Exchange en het China Foreign Exchange Trading System.

Tien banken, waaronder China’s grootste vier en een lokale tak van de Australia and New Zealand Banking Group (ANZ) zullen als first-tier market makers gaan fungeren. Zes kleinere Chinese banken worden vermeld als second-tier market-makers.

HSBC en Standard Chartered – die als enige buitenlandse banken ook import licenties hebben – werden niet genoemd. Ook is niet bekend of transacties in dollars of yuans worden afgehandeld. Dat laatste lijkt voor de hand liggend.

Eerder was het banken niet toegestaan om goud met elkaar te verhandelen. Het edelmetaal kon alleen gekocht worden via de Shanghai Gold Exchange – ’s werelds grootste trading platform voor fysiek goud.

China liet volgens Reuters begin dit jaar aan buitenlandse banken weten dat het activiteiten in ’s werelds grootste goudmarkt zou kunnen beperken wanneer zij weigeren deel te nemen aan de lancering van een goud benchmark die enkel in yuans wordt uitgedrukt.

Een yuan fix wordt niet gezien als een directe bedreiging voor de dominantie van Londen en New York in de goudmarkt. Maar wanneer de yuan volledig converteerbaar zou worden zou dit een ander verhaal kunnen worden.

Bronnen: Reuters, Sprott money, CCTV

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]