China’s grootste goudmijnbouwbedrijf kijkt vooruit

Een tak van de grootste goudproducent van China wil 338 miljoen dollar ophalen. Verschillende Chinese staatsbedrijven voeren hervormingen door om particulier kapitaal aan te trekken.

China heeft belooft om de stugge en inefficiënte staatssector van het land te hervormen. Dat zien we nu terug in het feit dat staatsbedrijven langzaamaan particulier kapitaal aan proberen te trekken.

Chinese aandelen noteerden mede daardoor afgelopen vrijdag op het hoogste niveau in bijna 20 maanden.

De financials en grondstoffen wisten de Shanghai index te leidden boven een belangrijk weerstandsniveau. Daarmee lijkt het vertrouwen van de Chinese beleggers te blijven groeien.

China National Gold Group Gold Jewellery Co, dat edelmetalen levert aan winkels en onderdeel uitmaakt van staatsbedrijf China National Gold Group, liet weten 41 procent van haar aandelen uit te geven.

Daarmee zou 338 miljoen dollar opgehaald moeten worden.

Zeven bedrijven, waaronder e-commerce bedrijf JD, het toch ook weer door de staat gerunde Citic Securities en Industrial Bank, zullen een belang nemen van 24,52 procent.

De rest zal richting management, personeel en andere investeerders gaan.

Van een volledig vrije markt lijkt dus vooralsnog geen sprake, maar het is een begin.

Naast de hervormingen versnelt China National Gold Group ook zijn buitenlandse expansie middels grote goudprojecten in Rusland en Kirgizië.

Zo heeft China Gold een belang genomen in de Chernogorskoye en Norilsk-1 velden. Beide projecten zijn in handen van Russisch mijnbouwbedrijf Russian Platinum.

Er bevinden zich onder andere de grootste nikkel, koper en palladiumvoorraden ter wereld.

China is met 14,56 miljoen ounces in 2016 wereldwijd de grootste goudproducent. Dat bedraagt 14 procent van de totale wereldwijde productie.

Daarnaast is het ook de grootste goudconsument.

Op dit moment is de jaarlijkse Chinese goudconsumptie echter tweemaal hoger dan haar jaarlijkse productie. De goudconsumptie van het land wordt geschat op 30,8 miljoen ounces.

Maar China is wereldwijd ook de grootste consument op het gebied van nikkel, platina en koper. Vandaar ook de interesse in de projecten van Russian Platinum.

China Gold had Rusland al langer op het oog. In 2015 tekende het bedrijf een overeenkomst met Russische goudmijnproducent Polyus Gold.

Dat ging toen over een gezamenlijke implementatie van projecten op het gebied van goudmijnbouw in Rusland.

Daar lijkt op het moment echter weinig schot in te zitten.

Bronnen: Reuters, Business Insider, Investor Intel

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”goud”]