Commerzbank ziet oorlogsdreiging terug in instroom goud-ETF’s

De goudprijs lijkt nauwelijks te bewegen, terwijl aandelenmarkten langzaam hoger gaan, op de verwachting dat de V.S. niet in dieper conflict raakt met Syrische bondgenoten Rusland en Iran. Goud ging vandaag van 1.348 dollar lager naar 1.342 dollar per ounce, om nu weer boven de 1.348 dollar te noteren.

Opvallend dat goud nauwelijks tot niet reageert op de door de VS geleide militaire aanval tegen Syrië. De vraag naar veilige havens kan volgens Carsten Fritsch van Commerzbank echter ergens anders gevonden worden.

De instroom in goud-ETF’s.

Fritsch van Commerzbank: “Investors are slowly beginning to show increased buying interest in response to the geopolitical risks and resulting uncertainty”

Ook Maxwell Gold, directeur investeringsstrategie bij ETF Securities, doet een duit in het zakje: “Year to date gold ETF’s have increased holdings another 2% and steady inflows may continue to support the current trend higher in gold prices

De goud-ETF’s registreerden vorige week een instroom van 16,6 ton. Sinds het begin van deze maand komt dat in totaliteit al uit op niet minder dan 36 ton. Dit terwijl we net halverwege april zitten.

Huidige instroom is al dubbel zoveel als de hele maand maart, dat ook geen slechte maand mag heten.

Aanhoudingen in goud-ETF’s is tot dusver dus hoger in April, aldus Commerzbank, wat volgens de bank betekent dat beleggers toch een grotere blootstelling aan het edelmetaal willen.

De ETF’s handelen als een aandeel, maar volgen de prijs van het actief, waarbij goud wordt opgeslagen dat de goud-ETF’s fysiek ondersteunt.

Aanhoudingen in goud-ETF’s kenden in december 2012 wereldwijd een record van 85,5 miljoen ounces. De drie daaropvolgende jaren werden die participaties met liefst 76 procent afgebouwd.

De daling van de goudprijs was de aanleiding voor die afname, waardoor veel beleggers hun blootstelling aan goud terugschroefden.

In 2016 keerde die trend echter weer. Goudbeleggers blijken nu minder speculatief en meer strategische aanhouders met een wat langere termijnvisie.

In maart kende de goud-ETF’s een netto-instroom van bijna 20 ton. Hierdoor lag het wereldwijde goudbezit in ETF’s nog slechts 20 procent onder het hoogtepunt van 2012.

Met april erbij gaat het weer langzaam richting recordhoogtes.

Bronnen: Kitco, Market Watch, ETF Trends

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”promo”]