Coronavirus dwingt Londense banken andere goudopslagplaatsen te overwegen

De vijf banken verantwoordelijk voor de goudhandel op de Londense markt overwegen om hun netwerk van opslaglocaties uit te breiden naar andere landen.

Het lijkt er namelijk op dat het onmogelijk wordt om genoeg goud in en uit Londen te vliegen, aldus twee bronnen betrokken bij die besprekingen tegenover persbureau Reuters.

Hiermee willen de banken het risico op verdere verstoring van de markt indammen, mocht er werkelijk geen edelmetaal meer naar Londen worden gevlogen.

Londen is ’s werelds belangrijkste handelsknooppunt voor fysiek goud, waarbij de handel wordt ondersteund door fysiek goud bewaard in hoog beveiligde kluizen.

De vijf banken – HSBC, JPMorgan, Scotiabank , UBS en ICBC Standard – voeren dagelijks transacties uit ter waarde van zo’n 30 miljard dollar.

Lockdowns om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben al verschillende grote edelmetaalraffinaderijen stilgelegd, en zo ook het vliegverkeer wereldwijd.

Dit zorgde ervoor dat de goudprijzen in New York en Londen deze week sterk uiteenliepen.

De London Bullion Market Association (LBMA), die toezicht houdt op de Londense goudmarkt, zei vrijdag dat het samen met clearing banken en andere marktpartijen kijkt naar “de haalbaarheid van levering buiten Londen”.

Goud wordt meestal vervoerd in de ruimen van passagiersvliegtuigen, waarvan de meeste niet meer vliegen.

De LBMA geeft aan dat het daarom samenwerkt met raffinaderijen, verladers en banken om deze reisbeperkingen te overwinnen en de fysieke beweging van metaal te verzekeren via bijvoorbeeld charter- of vrachtvluchten.

Volgens de LBMA is er meer dan genoeg raffinagecapaciteit in de wereld om aan de vraag te voldoen. 72 goudraffinaderijen verdeeld over 31 landen zijn door de LBMA geaccrediteerd.

Een aantal van de belangrijkste van deze raffinaderijen zijn echter gesloten. Drie daarvan in Zwitserland – wat gelijk voor een derde van het aanbod staat.

Ook de Royal Canadian Mint heeft haar deuren gesloten en de Zuid-Afrikaanse Rand-raffinaderij heeft een sterke vermindering van de productie doorgevoerd.

De verstoring van het aanbod viel daarbij samen met een sterke stijging van de vraag naar goud, wat de markt nog meer onder spanning zet.

Bron: Reuters

Foto: Flickr