Dalingen tot 50% voor activaprijzen?

Volgens het SRSrocco Report staan beleggers die investeren in traditionele activaklassen, met name vastgoed en aandelen uit de ontwikkelde landen, er niet zo goed voor.

Als je hun redenering volgt, en wat ze zeggen klopt, dan zit je met een totaal kunstmatig opgeklopte markt die gedreven is door enorm hoge schulden. De meeste economische diensten produceren weinig tot geen toegevoegde waarde. Dus in plaats van reële economische groei, hebben we de economische activiteit kunstmatig opgeklopt en de waarde van activaklassen verhoogd.

Dat is allemaal goed en wel, tot het systeem in elkaar klapt. Dat zou zomaar eens kunnen gebeuren, en de oorzaken hiervan hoef je niet ver te zoeken. Een daling van de vastgoedprijzen met 50% zou best kunnen mogelijk zijn, vooral dan in België, waar de vastgoedprijzen enorm zijn gestegen in de afgelopen 20 jaar.

Vastgoed is dé activaklasse bij uitstek die door schulden wordt aangestuurd. Heel wat mensen redeneren vandaag dat de prijs van een hypotheeklening laag is, en dat klopt. Maar de omvang van de schulden wordt wel steeds groter, en dat is het probleem. Wanneer de wereldwijde schuldenzeepbel in elkaar klapt, dan moet je er niet van schrikken dat DE vastgoedprijzen meegaan, net als obligaties.

De komende vijf tot tien jaar zullen beleggers die op lange termijn denken, op een heel andere manier moeten redeneren. Je moet eigenlijk op zoek gaan naar activaklassen die geen link hebben met schulden, en die bovendien het tegenpartijrisico zo veel mogelijk elimineren. Met bijna geen enkele activaklasse heb je dit voordeel.

Goud en zilver hebben dit voordeel wel. Het zijn anonieme activaklassen die ook geen tegenpartijrisico met zich meebrengen.

Het zijn bovendien ook de ‘ultieme activa’. Wanneer alles naar de haaien gaat, dan mag je er zeker van zijn dat deze activa, die duizenden jaren oud zijn, hun beleggers niet alleen bescherming bieden, maar ook enorme winsten.

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]