De Londense goudkluizen geraken leeg

Het is een vrij eenvoudig verhaal: wanneer de goudvoorraden in Londen om te exporteren op geraken, dan zal de goudprijs waarschijnlijk fors hoger gaan door economische malaise. En dat contrast is sinds het jaarbegin al heel duidelijk voelbaar: de goudprijs is al ongeveer 18% gestegen terwijl de S&P500 index met 9% is gedaald.

Laten we eens even kijken naar wat er met de goudkluizen gebeurde in China. In een jaar waarin er een sterke vraag was naar goud, waren de totale opvragingen uit de kluizen van de Shanghai Gold Exchange goed voor 2.596 ton in 2015. Het is niet moeilijk om na te gaan waar zulke hoeveelheden naartoe gaan: Londen. Sinds de goudprijs in april 2013 fors naar beneden ging, is er een spectaculaire opvraging geweest uit de kluizen van de London Bullion Market. In 2013 exporteerde het VK niet minder dan 1.424 ton. Terwijl de netto-export uit het VK in 2014 daalde tot 452 ton, is de opvraging vanuit Londen in 2015 fors versneld tot 573 ton.

In december 2015 heeft het VK in netto termen 184 ton goud geëxporteerd, wat de derde grootste hoeveelheid is in de geschiedenis, volgens gegevens die werden vrijgegeven door Eurostat. De netto goud export in december was gestegen met maar liefst 218% tegenover de maand november en met een spectaculaire stijging van 3.730% tegenover december 2014. In december 2015 exporteerde het VK bruto 213 tob goud, het tweede hoogste cijfer in de geschiedenis, wat een stijging impliceert van 127% ten opzichte van november en 315% ten opzichte van december 2014. De bruto import vanuit het VK was goed voor 29 ton in december 2015, een daling van 20% ten opzichte van november en een daling van 38% ten opzichte  van december 2014.

goldimp

Op de grafiek hierboven kunnen we een duidelijke correlatie zien tussen de netto goudexport van het VK en de goudvraag van Chinese groothandelaars. Dat betekent dat de goudimport door China rechtstreeks of onrechtstreeks wordt voorzien door China.

Van de totale export uit het VK in december werden er 29 ton netto rechtstreeks geëxporteerd naar China en maar liefst 155 ton werd geëxporteerd naar Zwitserland.

De sterke goudimport door China in december wordt gedeeltelijk verklaard door het opnieuw aanvullen van de goudvoorraden van de kluizen van de Shanghai Gold Exchange die forse outflows zagen in juli, augustus en september als gevolg van de crashende Chinese aandelenmarkten en de devaluatie van de renminbi.

Bijzonder interessante cijfers allemaal, die doen vermoeden dat de Chinezen nog altijd een sterke partij zijn als het aankomt op goudvraag, en ook de link met Londen en Zwitserland is wel heel opvallend…

Ook in België en Nederland wordt er de afgelopen tijd weer een stuk meer goud verkocht. Belangrijk daarbij is dat het gaat over fysiek goud dat meteen wordt opgevraagd door particulieren. Zoals we eerder al aangaven, is de opportuniteitskost om in goud te beleggen op dit moment onbestaande, aangezien er heel wat negatieve rentes zijn op Europees staatspapier. Bovendien vertrouwen mensen door de recente perikelen met Deutsche Bank geen overheidspapier of banken meer, en gelijk hebben ze.

[xyz-ihs snippet=”goud”]