Deutsche Bank neemt 20 ton Venezolaans goud in beslag

De grootste kredietverstrekker van Duitsland, Deutsche Bank, heeft 20 ton Venezolaans goud in beslag genomen als onderpand. Dit nadat Venezuela in gebreke is gebleven bij een goud-swapovereenkomst ter waarde van $750 miljoen.

De inbeslagname komt als onderdeel van een overeenkomst tussen Venezuela en DB uit 2016. Volgens de voorwaarden van de overeenkomst heeft Venezuela een contante lening van Deutsche Bank mogen ontvangen en daarbij 20 ton goud als onderpand gegeven.

De aanvankelijke overeenkomst zou in 2021 aflopen. Die overeenkomst is nu teniet gedaan vanwege gemiste rentebetalingen, zo blijkt uit niet nader genoemde bronnen.

Ondertussen heeft de regering van oppositieleider Juan Guaido de bank gevraagd om $120 miljoen te storten op een rekening buiten het bereik van president Nicolas Maduro. Dat vertegenwoordigt het prijsverschil vanaf het moment dat het goud aan DB werd gegeven, tot het huidige niveau.

Eind januari verklaarde Guaido zichzelf tot interim-president van Venezuela. President Maduro beschuldigde Guaido er echter van een “marionet” te zijn, terwijl hij Washington beschuldigde van het organiseren van een staatsgreep.

Rusland, China, Cuba, Bolivia, Bolivia, Turkije en een aantal andere landen hebben daarbij hun steun betuigd aan Maduro als enige legitieme president van Venezuela, terwijl veel andere Westerse landen zich achter Guaido scharen.

Jose Ignacio Hernandez, de in de V.S. gevestigde attorney general van Guaido: “We’re in touch with Deutsche Bank to negotiate the terms under which the difference owed to the central bank will be paid to the legitimate government of Venezuela. Deutsche Bank can’t risk negotiating with the central bank’s illegitimate authorities”

Het Latijns-Amerikaanse land is de afgelopen jaren onderworpen aan strenge Amerikaanse sancties. Het Witte Huis heeft beperkingen ingevoerd voor de Venezolaanse olie-export en voor de Venezolaanse goudactiviteiten.

De VS zou naar verluidt $7 miljard aan activa in beslag hebben genomen, die toebehoorden aan staatsoliemaatschappij PDVSA en Amerikaanse dochteronderneming Citgo.

De laatste wanbetaling op de overeenkomst met de Duitse kredietverstrekker komt maanden nadat Venezuela er niet in slaagde om de deadline te halen, voor de terugkoop van goud van Citigroup ter waarde van bijna $1,1 miljard.

Daarvoor weigerde de Bank of England ook al om voor $1,2 miljard dollar aan Venezolaans goud terug te geven, dat de BoE in haar kluizen aanhoudt.

Bronnen: Sputnik News, Bloomberg, Russia Today

Foto: Flickr