Deutsche Bank ziet goud naar 1700 dollar gaan

deutsche bank

Goud staat de afgelopen weken wat onder druk maar Deutsche Bank denkt dat het edelmetaal extreem ondergewaardeerd is.

Analisten Michael Hsueh en Grant Sporre van Deutsche Bank stelden vorige week vrijdag dat er een correlatie bestaat tussen veranderingen in de goudprijs en de mate waarin centrale banken hun balans versterken. En de snelheid waarmee dat gebeurd – sinds 2005 met 300 procent – geeft aan dat goud meer waard zou moeten zijn dan huidige notering. Hsueh en Sporre:

Let us be clear; we are not saying that gold will trade up to 1.700 dollar in the near term, but when viewed against the aggregated balance sheet of the ‘big four’ global central banks (the Fed, ECB, BoJ and PBoC) the argument can be made if we view gold as a currency, the metal is worth closer to 1.700 versus the spot price of 1.326 per ounce

Het argument dat de analisten maken is dat goudprijsstijgingen in percentages historisch gezien meebewogen met het groter worden van de balansen. Goud gaat nu nauwelijks mee met die beweging.

Andere analisten en banken zien goud rond de 1.400 tot 1.500 dollar noteren tegen het einde van het jaar. Daarbij spelen vooral economische onzekerheid, negatieve rente en de Amerikaanse verkiezingen een rol.

Hsueh en Sporre voorspellen overigens geen 1.700 dollar op de korte termijn, zeker gekeken naar de mindere valuatie de laatste tijd wegens de onzekerheid die een Fed beslissing met zich meebrengt aangaande het verhogen van de rente. Zij zien een langzame maar gestage opmars van het edelmetaal.

Centrale banken blijken ondertussen in het tweede kwartaal minder goud te hebben ingekocht, het derde kwartaal op rij van mindere inkopen. Volgens gegevens van de World Gold Council gaat het wereldwijd om een afname van 40 procent. De goudinkoop van centrale banken is daarmee op het laagste niveau beland sinds 2011.

De afname is vooral toe te schrijven aan de dalende exportinkomsten van opkomende landen. Kapitaal dat via de export werd verdiend door bedrijven in opkomende landen, werd via de centrale banken vaker geïnvesteerd in goud. Met de sterk teruggevallen wereldhandel is ook die optie kleiner geworden.

Toch wilt dat niet zeggen dat centrale banken geen brood meer zien in het edelmetaal, in tegendeel. Afgelopen juni hadden centrale banken wereldwijd gezamenlijk het meeste goud in reserve – gekeken naar de afgelopen 15 jaar.

In de eerste 6 maanden van 2013 voegden 21 landen aanhoudingen in goud toe aan de reserves. Dat aantal is dit jaar afgenomen naar 10 landen. Slechts 4 landen kochten daarbij meer dan een ton aan goud aan en sommige waren zelfs aan het verkopen geslagen.

Toch neemt het totaal aan goudreserves per jaar nog steeds toe.

Bronnen: Wall Street Journal, Business Insider, Bloomberg

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]