Duitsers en Duitse centrale bank zien massaal belang in van goud

Vrezen Duitsers weer voor een geldontwaarding gelijk de jaren twintig, toen in de Weimarrepubliek de prijs van een brood van 1921 tot 1923 opliep van 4 mark tot 201 miljard mark?

Zo erg zal het niet zijn. Maar de laatste weken is in Duitsland wel een run op goud door nieuwe wetgeving omtrent anonieme aankopen.

Vanaf volgend jaar mogen Duitsers nog maar voor 2.000 euro contant aan goud kopen zonder zich te hoeven legitimeren. Dit terwijl die grens nu nog op 10.000 euro ligt.

Daarom besluiten veel Duitsers op het laatste moment nog een deel van hun geld om te zetten in goud. Hierdoor is de levertijd op goudbaren uit Duitsland sterk opgelopen.

Er ontstaan ook lange rijen bij goudhandelaren, zoals hieronder te zien bij Degussa (acroniem voor Deutsche Gold- und Silber Scheideanstalt) in Keulen.

Die Welt bericht dat dit fenomeen niet enkel gaande is bij Degussa. Ook Pro Aurum meldt een groot aantal bezoekers de afgelopen dagen, waarbij ook daar de rij wachtende klanten buiten op de stoep begint.

Niet alleen de Duitse bevolking maar ook haar centrale bank, dat de grootste goudaanhouder van Europa is en op de VS na de grootste van de wereld, is een groot voorstander van goud.

Centrale banken lijken sowieso steeds eerlijker over de ware eigenschappen van dit monetaire metaal.

Goudanalist Jan Nieuwenhuijs, sinds dit jaar werkzaam voor het Finse Voima Gold, schrijft dat centrale banken als die van Nederland, Duitsland en Frankrijk dit ook steeds duidelijker communiceren.

De Bundesbank (de Duitse centrale bank) publiceerde daarbij vorig jaar een boek met de naam “Das Gold der Deutschen”, aldus Nieuwenhuijs.

In de inleiding, geschreven door de president van de Bundesbank Jens Weidmann, laat de visie van de bank geen ruimte voor interpretatie.

Weidmann: “Vraag ons bij de Bundesbank wat ons goud voor ons betekent en wij zullen u vertellen dat het een belangrijk anker betreft dat het vertrouwen van de intrinsieke waarde van de balans van de Bundesbank ondersteunt. De Bundesbank ziet het als basis voor de stabiliteit van het internationale monetaire systeem”

Goud is echt het fundament van stabiliteit voor het internationale monetaire systeem. Daarom is ook het IMF van mening dat alle financiële activa een counterparty risk hebben, behalve goud.

En sinds april 2019 staat op de goudpagina van De Nederlandsche Bank:

“Aandelen, obligaties en ander waardepapier: aan alles zit een risico. Als het tegenzit, kunnen koersen dalen. Maar, crisis of niet, een baar goud houdt altijd waarde. Centrale banken als DNB hebben daarom van oudsher veel goud in huis. Goud is namelijk het ultieme appeltje voor de dorst: het vertrouwensanker voor het financiële stelsel. Als het hele systeem instort, biedt de goudvoorraad een onderpand om opnieuw te beginnen. Goud geeft vertrouwen in de kracht van de balans van de centrale bank”

Nemen we een gemiddelde andere centrale bank, bijvoorbeeld Suomen Pankki – de centrale Bank van Finland, dan geeft het over goud te kennen dat het de basis betreft van een monetair systeem.

Het wordt het eeuwige betaalmiddel genoemd en al duizenden jaren gebruikt als ruilmiddel. Een wereldwijd betaalmiddel dat zijn waarde door de geschiedenis heen heeft behouden, aldus de bank.

Duidelijker gaat het niet worden.

Bron: Voima Gold, Bundesbank, DNB, Die Welt

Foto: Flickr