Eerste 100 miljoen dollar betaald door Barrick Gold aan Tanzaniaanse overheid

Twiga Minerals, een Tanzaniaanse dochteronderneming van Barrick Gold, heeft de export van goudconcentraat hervat.

Dit na de ontvangst van de eerste zendingen sinds de opheffing van een overheidsverbod, dat werd opgelegd tijdens een belastinggeschil met het goudmijnbouwbedrijf.

Het geschil betrof oorspronkelijk Acacia Mining, dat vorig jaar door Barrick Gold wederom werd overgenomen, nadat Acacia Mining in de vorm van African Barrick Gold in 2010 juist had afgesplitst.

De Tanzaniaanse regering heeft in 2017 een verbod op de export van mineraalconcentraten ingesteld, nadat zij Acacia van belastingontduiking had beschuldigd en een boete oplegde van liefst 190 miljard dollar.

Barrick Gold nam Acacia Mining vorig jaar vervolgens weer volledig over voor 1,2 miljard dollar. Het ondertekende daarbij een overeenkomst met de Tanzaniaanse regering omtrent het belastinggeschil.

Daarbij werd de boete verlaagd naar 300 miljoen dollar. De twee partijen ondertekenden een overeenkomst waarin de regering een aandeel van 16 procent nam in Twiga Minerals – een nieuwe joint venture die alle drie goudmijnen van Barrick beheert.

De Tanzaniaanse overheid beloofde daarbij het verbod op de export van goud(concentraat) te beëindigen.

Barrick Gold gaf in een verklaring op maandag aan: “In terms of its framework agreement with the government, the shipping of some 1,600 containers of concentrate stockpiled from Bulyanhulu and Buzwagi resumed in April and the first $100 million received from the sale has gone to the government”

Die eerste betaling zal worden gevolgd door vijf jaarlijkse betalingen ter waarde van 40 miljoen dollar elk, aldus Barrick Gold.

Daarmee wordt de deal om het geschil te beëindigen, inclusief de schikking ter waarde van 300 miljoen dollar, nagekomen.

Simon Msanjila, secretaris bij het Tanzaniaanse ministerie van mineralen, gaf maandag aan dat Twiga het goud inderdaad heeft mogen exporteren.

Barrick CEO Mark Bristow gaf op 27 januari tegen Reuters aan dat het te exporteren goud tussen de 260 miljoen en 280 miljoen waard was.

Dat de export meer dan drie maanden heeft moeten wachten heeft goed uitgepakt voor Barrick Gold, het op een na grootste goudmijnbedrijf ter wereld.

De prijs van goud is in die tijd immers met bijna tien procent gestegen, aangezien beleggers massaal goud kochten als veilige haven te midden van de coronapandemie.

Bronnen: SP Global, Reuters, Quartz, Mining Technology

Foto: Flickr