Enorme hoeveelheden goud verscheept naar New York

De afgelopen maanden werd er veel goud naar de V.S. verscheept, wellicht het meest ooit.

Beleggers kochten bijzonder veel goud aan, onder meer om te profiteren van het prijsverschil tussen de Londense goudmarkt en die in New York.

Sinds eind maart is er zo’n 550 ton goud – dat een waarde vertegenwoordigd van 30 miljard dollar – toegevoegd aan de kluizen van de Comex.

Honderden tonnen daarvan werden geïmporteerd en die 550 ton is wellicht gelijk aan de wereldwijde productie van de goudmijnen in diezelfde periode.

Directeur Mark Woolley van waardetransporteur Brink’s gaf aan dat die piek in de vraag, om goud naar New York te verschepen, iets is wat hij in zijn leven nog niet eerder heeft meegemaakt.

Woolley: “The amount of metal that we’ve successfully moved into New York is pretty significant. It’s probably not far off the total amount of metal that’s been mined in this period”

Terwijl er dagelijks op papier tientallen miljarden dollars aan goud worden verhandeld op de financiële markten is de fysieke goudmarkt een stuk kleiner.

Normaliter betreft het slechts een fractie van het handelsvolume op de papieren markten, maar dat begon te veranderen toen de corona-crisis de supply-chain beïnvloedde.

De omvang van de groei in handel van fysiek edelmetaal tussen handelsknooppunten als Londen, Zürich en New York komt nu aan het licht middels onder meer import- en exportgegevens en opmerkingen van toonaangevende transportbedrijven als Brink’s.

De Zwitserse goudexport naar de VS is ondertussen gestegen tot 111,7 ton in april, een record.

De Amerikaanse importgegevens voor april zijn nog niet beschikbaar, maar volgens het Census Bureau is de import van goud in maart met 3 miljard dollar gestegen, het meest in minstens tien jaar tijd.

Volgens de World Gold Council is de supply chain in goud werkelijk globaal. Dat is maar goed ook, want hierdoor kon worden voldaan aan de hoge vraag in New York.

Daarbij werd de raffinage van 1 kilo goudbaren wereldwijd opgeschroefd om aan die gestegen vraag te voldoen en werd zelfs goud vanuit Australië naar New York verscheept.

Bronnen: Bloomberg, Goldhub

Foto: Flickr