Financieel adviseurs krijgen meer vragen en kooporders voor goud, adviseren vaker positie in te nemen

Terwijl aandelenmarkten opveren, na de crash door het coronavirus, geven financiële adviseurs steeds meer het advies om goud aan te houden.

Als reden geven zij aan dat zij zich afvragen of die stijging van de aandelenmarkten wel voldoende houdbaar is gekeken naar huidige economische onzekerheden en de lange termijn impact van de monetaire stimulusmaatregelen door centrale banken.

Vóór de COVID-19-pandemie raadden de meeste particuliere banken hun cliënten nog aan om geen of slechts een kleine hoeveelheid goud aan te houden.

Nu adviseren sommigen tot 10 procent van de portefeuilles in het gele edelmetaal aan te houden, omdat de enorme stimulans van de centrale banken de obligatierendementen verlaagt.

Hierdoor wordt goud aantrekkelijker en het risico op inflatie groter. Andere activa en valuta’s worden hierdoor hoogstwaarschijnlijk gedevalueerd, zo is de mening.

Terwijl de goudprijs sinds het begin van het jaar al met 14 procent is gestegen tot 1.730 dollar per ounce, menen veel private bankiers dat goud – een indekking tegen zowel inflatie als deflatie – verder gaat stijgen.

Lisa Shalett, CIO Wealth Management at Morgan Stanley: “Our view is that the weight of monetary supply, expansion, is going to ultimately be debasing to the dollar, and the Fed commitments, which (are) anchoring real rates, make the case for gold pretty sturdy”

Negen particuliere banken die door Reuters werden benaderd en die gezamenlijk toezicht houden op zo’n 6 biljoen dollar, geven aan dat ze cliënten hebben geadviseerd allocaties in goud te verhogen.

UBS, de grootste vermogensbeheerder, denkt dat goud tegen het einde van dit jaar 1.800 dollar per ounce koerst. Mochten huidig financiële en economische omstandigheden nog verder verslechteren kan dat volgens de bank zelfs oplopen tot 2.000 dollar per ounce.

Gekeken naar het feit dat de aandelen- en obligatiemarkten op een gecombineerde 200 biljoen dollar wordt geschat en de goudmarkt slechts 5 biljoen dollar behapt kan de prijs inderdaad vrij snel oplopen mocht er een gedeelte van die markt verschuiven.

John LaForge, hoofd real asset strategy bij het Wells Fargo Investment Institute, geeft aan dat hij nu net zoveel vragen krijgt over goud als over olie. Vanuit zijn perspectief zegt dat bijzonder veel. Ook bij JPMorgan Private Bank komen er meer vragen binnen naar het edelmetaal.

Andre Portelli, mede-hoofd investeringen bij Barclays Private Bank, geeft aan dat de trend zich nog steeds voortzet van klanten die fysiek goud toevoegen sinds de uitbraak van het coronavirus.

Sinds 1973 presteert goud bijzonder en wist het inflatie in de meest belangrijke economieën ter wereld voor te zijn.

Als we verder terugkijken zien we dat alle valuta’s die sinds de jaren 1700 bestonden gedevalueerd zijn ten opzichte van goud en dat de meerderheid van de valuta’s zelfs helemaal niet meer bestaan.

Bronnen: Reuters, Financial Times

Foto: Flickr