Fondsen nog steeds bullish op goud

Hoewel er wat stoom van de ketel wordt gehaald en zelfs na de beste start van het jaar sinds 1975 heeft goud nog steeds de ruimte om verder te stijgen. Beleggers positioneren zich voor nog meer winst gekeken naar de inzetten op een verdere prijsstijging, dat sinds 2012 niet meer zo groot is geweest. Een optimistisch teken voor het edelmetaal dat dit jaar sowieso niets te klagen heeft.

Uit gegevens van de CFTC bleek gisteren dat tot 12 april de netto long posities op de COMEX tot 170.634 contracten was gestegen, het hoogste niveau sinds september 2011. Tevens een stijging van 12% ten opzichte van de 152.758 contracten van de week daarvoor en de grootste wekelijkse stijging in vijf weken tijd. Wanneer elk contract een waarde van 100 oz. vertegenwoordigt betreft het een totaal van zo’n 550 ton.

Zowel Capital Economics als Cantor Fitzgerald zijn beide positief over het edelmetaal. Het zal volgens Simona Gambarini – econoom bij Capital Economics in Londen en volgens Bloomberg een van de beste voorspellers van het edelmetaal – tegen het einde van het jaar rond de $1350 dollar per ounce koersen. Gambarini:

“It’s a big change in sentiment towards precious metals. The gold price has been quite resilient, which means that investors have definitely changed their attitude towards gold”

Een andere topanalist volgens Bloomberg – Rob Chang van Cantor Fitzgerald – geeft aan dat het metaal inderdaad zal blijven stijgen, maar het tempo wat zal terugvallen:

“The Fed will remain cautious as U.S. domestic growth and global growth continue to be sluggish. While the gold rally is on pause now, the metal will continue its march higher, albeit at a more conservative pace”

Goud steeg op 11 maart tot $1284.64 dollar per ounce, het hoogste niveau in meer dan een jaar tijd. Daarna zakte het wat weg naar aanleiding van de Chinese economie die tekenen van herstel liet zien en de bredere aandelenmarkten die de flinke verliezen van het begin van het jaar probeerden weg te werken.

Toch zijn er nog genoeg zaken die voor goud positief uit kunnen pakken. Een Brexit bijvoorbeeld of een nieuwe crash in de Chinese aandelenmarkten zou opnieuw de vraag kunnen stimuleren. Daarnaast is ook het rentebeleid van de Federal Reserve een belangrijke factor.

Historisch gezien is de goudprijs ook afhankelijk van de seizoenen. Het late voorjaar en de zomermaanden zorgen meestal voor een lichte druk op de goudprijs. Dit valt ook buiten de Aziatische festivalseizoenen in India en China, de grootste marktpartijen in fysieke aankopen.

Er bestaat dus ook nu een goede kans dat goud een consolidatiefase in gaat van zo’n 3 maanden. Ook analisten van UBS gaven dat vorige week aan en verwachten dat goud de komende tijd zal blijven koersen rond de $1250 dollar, nog steeds een procentuele winst van zeker 1 procent.

Bronnen: Bloomberg, Platts

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]