G20 zorgde voor lagere dollar en yuan

De officiële bijeenkomst eind februari in Sjanghai van de G20 ministers van Financiën en presidenten van verschillende centrale banken was geen geheim. Een onofficiële bijeenkomst van een G20 kerngroep bestaande uit de VS, Europa, Japan, China en het IMF – dat samen meer dan 70% van het wereldwijde BBP vertegenwoordigt – was dat echter wel, aldus James Rickards.

Uitkomst volgens Rickards is een van de grootste dollar devaluatie operaties sinds het Plaza-akkoord van 1985 en de belangrijkste financiële ontwikkeling van 2016, met potentieel enorme gevolgen.

Het Plaza-akkoord was een overeenkomst tussen de regeringen van het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, de Bondsrepubliek Duitsland, Japan en de VS met als doel de waarde van de Amerikaanse dollar te depreciëren door in te grijpen op de valutamarkten.

Met de dollar op het hoogste niveau in 10 jaar tijd was het nu tijd om haar wederom te laten depreciëren zoals ook af werd gesproken tijdens het Plaza Akkoord. Dit keer zal de grote winnaar niet de VS zijn maar China, aldus Rickards. De verliezers zullen dezelfde zijn als toen: Japan en Europa.

China zat zo in nood dat zij zelf geen maatregelen kon nemen. De centrale bankiers en ministers van Financiën van de G20 waren het erover eens dat China hulp nodig had. Dus verzwakten ze de yuan op relatieve basis door valuta’s van de belangrijkste handelspartners van China – Japan en Europa – te versterken. Wanneer de yen en de euro appreciëren is dat hetzelfde als het depreciëren van de yuan, maar zonder de financiële schok van een Chinese devaluatie.

Aangezien de geheime deal werd uitgewerkt op 26 februari was de eerstvolgende kans om het plan uit te zetten medio maart. De ECB liet op 10 maart weten geen enorme “bazooka” in te zetten. Het had hoge verwachtingen geschept bij de markt maar kwam die nauwelijks na. Dit zorgde dat de euro apprecieerde ten opzichte van andere valuta, zoals de dollar en de yuan.

Op 15 maart kwam de Bank of Japan met het bericht dat zij niets zou doen, dit terwijl de markt een meer agressieve QE had verwacht. Ook dit zorgde voor een opleving van de yen en een daling van de yuan en de dollar.

En op 16 maart kwam de Amerikaanse Fed samen. Binnen slechts 5 werkdagen waren de 3 centrale banken samen in staat om het nieuwe Plaza-akkoord – iets wat Rickards het nieuwe Sjanghai-Akkoord noemt – uit te voeren.

De dollar daalde 30 procent in reactie op de gecoördineerde actie van het Plaza-akkoord, dit zou nu zo maar weer kunnen gebeuren. Mocht dat zo zijn dan zou dat enorme schokgolven veroorzaken in financiële markten over de gehele wereld. Amerikaanse aandelen en goud zullen stijgen, Japanse aandelen zullen het daarentegen zwaar te verduren krijgen.

Voor nu verwacht Rickards dat de Big Four (Japan, VS, EU en China) de wisselkoersen met rust zullen laten. Ze zullen eerst de tijd willen nemen om hun werk naar aanleiding van het “Sjanghai-Akkoord” te evalueren voordat er nieuwe stappen worden ondernomen. Daar hebben ze bij de volgende geheime G20 bijeenkomst op 16 april voldoende tijd voor. Die bijeenkomst zal wederom plaatsvinden tijdens de IMF voorjaarsvergadering in Washington DC.

Tot die tijd hebben we in ieder geval te maken met een sterkere yen en euro.

Bron: Business Insider

Het bericht G20 zorgde voor lagere dollar en yuan verscheen eerst op Beurs.com.

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]