Geopolitiek niet langer drijfveer voor goud

Geopolitieke gebeurtenissen blijken volgens RBC tegenwoordig minder prijsstijgingen tot gevolg te hebben dan in het verleden het geval was. In plaats daarvan zijn nu macro-economische gebeurtenissen de dominante factor, aldus een recent RBC-rapport.

RBC onderzocht de historische link tussen belangrijke geopolitieke gebeurtenissen en de stijging van de goudprijs tussen 1970 en 2017. Uit het rapport:

More recently, geopolitical shocks appear to have had much less of an impact on gold, for example in 2015 when we did not see any short-term impact around the Greek debt crisis referendum or Paris attacks. Macroeconomic backdrop appears to have become a greater driver of the gold price than geopolitical events in recent years

Het grote verschil tussen toen en nu is de impact op de lange termijn die geopolitieke gebeurtenissen op het edelmetaal hebben.

Volgens gegevens van de bank blijkt dat tussen 1970 en 1993 de goudprijs na een week gemiddeld 1 procent steeg na een belangrijke gebeurtenis. Een maand daarna was het gemiddeld 5 procent gestegen, 2 maanden later met 12 procent en 3 maanden later stond het 16 procent hoger.

Tussen 2001 en 2005 veranderde dat. Goud ging nog steeds 1 procent hoger de daaropvolgende week, het stond een maand later 2 procent hoger, 3 procent weer een maand later en 4 procent de maand daarop.

Sinds 2013 veranderde die ratio volledig. Het edelmetaal steeg 1 procent een week na een belangrijke geopolitieke gebeurtenis, maar in de daaropvolgende weken en maanden kwam er niets meer bij.

While we saw short-term upticks in gold following the Brexit referendum in 2016 and gold rallied amid heightened geopolitical tension related to Syria and North Korea last week, we believe that geopolitical events no longer serve as a key driver of the gold price, which appears instead to be overwhelmingly driven by the global macroeconomic backdrop and sentiment

Marleen Evertsz, mede-oprichter en managing partner bij GoldRepublic, gaf twee weken geleden in DFT aan dat tijdens de jaarlijkse terugkerende Dubai Precious Metals Conference geen van de handelaren een lagere goudprijs aan het eind van het jaar verwacht.

Van de aanwezigen voorzag 36 procent dat de goudprijs boven de 1.375 dollar per ounce ging stijgen. 29 procent voorzag een stijging boven de 1.275 dollar, 23 procent boven de 1.475 dollar per troy ounce en 12 procent boven de 1.575 dollar per troy ounce.

Daarbij best bijzonder om op te merken hoe weinig van hen geopolitieke gebeurtenissen liet meespelen.

42 procent van de deelnemers geloofde dat vooral Trump de grootste bijdrage zou leveren in de stijging van de goudprijs wanneer hij de dollar zal laten devalueren. 30 procent gaf als reden het beleid van de Federal Reserve, en 23 procent de kloof tussen de fysieke vraag en het aanbod.

De enige geopolitieke reden als reden van de stijging van de goudprijs was de Brexit, en slechts 5 procent van de deelnemers gaf dat als reden.

Ook zij lijken in te zien dat geopolitiek in zijn algemeenheid een te verwaarlozen impact heeft op de stijging van de goudprijs.

Bronnen: DFT, Kitco

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”goud”]