Goud blijft van west naar oost gaan

In september importeerde Zwitserland 177,8 ton goud, waarvan meer dan de helft uit Londen. Het exporteerde 119,4 ton goud.

Aan de exportzijde waren China, Hong Kong en India samen goed voor liefst 83 ton aan goudimport. Een duidelijk teken dat goud nog steeds van west naar oost gaat.

Het gaat om niet-monetair goud: goud dat niet door centrale banken verhandeld wordt. Niet-monetaire goudzendingen tussen landen komen wel voor in de handelsstatistieken.

Centrale bank goudtransporten tussen landen komen niet voor in de handelsstatistieken, simpelweg omdat centrale banken geen transparantie willen aangaande haar goudhandel. Het zou immers betekenen dat goud nog steeds een belangrijke rol speelt.

Van de 177,8 ton goud die in september vanuit het buitenland naar Zwitserland werd geïmporteerd, kwam 91,8 ton (51 procent) van de Londense goudmarkt, die op dit moment een sterke daling kent.

Nog eens 33,1 ton kwam uit de VS (18,7 procent). De Zwitserse goudimport in september was het op één maand na hoogste importcijfer van de laatste 20 maanden, na de import van augustus op 182 ton.

Van de 119,4 ton goud die Zwitserland in september exporteerde ging 37,5 ton naar China, 28,9 ton naar Hong Kong en nog eens 16,6 ton naar India.

Samen importeerden deze drie landen 83 ton goud vanuit Zwitserland, of 66,5 procent van het totaal die maand. Op de vierde plek stond Thailand, dat vorige maand 7,7 ton goud uit Zwitserland importeerde.

Interessant is dat ook Duitsland en Frankrijk vorige maand samen 10 ton goud uit Zwitserland importeerden.

Het goud van en naar Zwitserland volgt het tegenwoordig klassieke patroon, namelijk dat er enorme hoeveelheden goud van het Westen naar het Oosten vloeien.

De netto goudimport van China via Hong Kong daalde in september echter tot het laagste niveau sinds mei 2011.

Het daalde van 31,857 ton in augustus naar 11,059 ton in september, dit volgens gegevens van het Hong Kong Census and Statistics Department.

Samson Li, een in Hongkong gevestigde senior edelmetaalanalist bij Refinitiv GFMS: “A possibility is that the People’s Bank of China (PBOC) may have slowed the import approvals to limit the outflow of the yuan”

In augustus daalde de netto goudimport via Hong Kong ook al met 29 procent ten opzichte van de maand ervoor. China, de grootste goudproducent en -consument ter wereld, verstrekt zelf geen gegevens over de goudimport.

Die cijfers kunnen alleen achterhaald worden via andere kanalen. De gegevens uit Hong Kong geven dus geen volledig beeld van de Chinese aankopen, aangezien goud ook via Shanghai en Beijing wordt geïmporteerd.

Tevens geven de Zwitserse cijfers een aardig kijkje in de keuken van de Chinezen, hoewel ook dat enkel een onderdeel uitmaakt van de Chinese goudimport.

Met meer dan de helft van de Zwitserse goudexport naar China en Hong Kong (66,4 ton), dat onder Chinees bewind staat maar waar pas in 2047 ook dezelfde wetten gelden, lijkt de Chinese goudvraag onverzadigbaar.

Bronnen: Bullion Star, Kitco

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”goud”]