Goud daalt zes maanden op rij

Hoewel de goudprijzen de laatste werkdag van september en meteen ook van het derde kwartaal wat veerkracht hebben getoond, zien analisten het anders. Zij merken immers op dat de goudprijs in een duidelijk neerwaartse trend gevangen zit. We zitten ondertussen al aan de zesde opeenvolgende maand van dalingen.

Hoewel de goudprijs wat is gestegen ten opzichte van de laagtepunten, zitten we in een downtrend. De afgelopen maand hebben de goudprijzen zowat 1% verloren ten opzichte van augustus. Sinds de downtrend begon in medio april hebben de goudprijzen al maar liefst 12% verloren.

Volgens sommige analisten maken we momenteel de ergste verliesreeks mee in maar liefst twee decennia. De hernieuwde verkoopdruk op goud kwam er nadat de Fed had aangegeven dat ze optimistisch gestemd blijft voor de Amerikaanse economie, en heeft aangegeven dat ze de rentevoeten tot het jaar 2020 zal blijven optrekken. De vooruitzichten van de Fed werden opnieuw bevestigd in de loop van de week, want de economische cijfers toonden aan dat de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal met 4,2% is gegroeid.

Hoewel er weinig verrassingen waren bij de monetaire beleidsbeslissing van de Fed vorige woensdag, merken valuta-analisten op dat de Amerikaanse dollar van alle ontwikkelde munten de meest aantrekkelijke optie blijft.

Hoewel goud duidelijk blijft dalen, is het niet al doom en gloom. Bepaalde analisten merken immers terecht op dat de goudmarkt zwaar oververkocht is. Een analist bij SIA Wealth Management vertelde dat hij wat technische veerkracht ziet bij de goudprijs op middellange termijn, aangezien het er naar uitziet dat de markt een hoger laagtepunt aan het opbouwen is ten opzichte van de prijsactie in augustus.

De Amerikaanse dollar blijft echter sterk en het zal moeilijk worden om duurzaam door de 1200 USD per ounce te breken.

De aanhouder wint echter…