Goud futures voor het eerst sinds 2011 boven psychologische grens van 1.800 dollar

De goud futures zien vandaag voor het eerst in acht jaar tijd een stijging van de goudprijs, tot boven de 1.800 dollar per ounce.

Goud liet al het beste kwartaal zien sinds begin 2016 en beleggers blijven aanhoudingen in goud-ETF’s toevoegen tot recordhoogtes.

Nu is het de vraag wanneer de goudprijs zelf, dat in 2011 een recordprijs aandeed van 1.921 dollar, dat record gaat verbreken.

De goud futures voor augustus stegen vandaag liefst 1,3 procent tot 1.804 dollar per ounce. Dat is het meest sinds november 2011.

Die doorbraak van de 1.800 dollar is een belangrijke psychologische grens, zeker ook omdat goud al maandenlang tegen die 1.800 aan zat te hikken.

Duizenden jaren lang is goud het ultieme actief om waarde op te slaan.

Volgens goudanalist Jan Nieuwenhuijs is het edelmetaal op het moment nog steeds ondergewaardeerd, vanwege de enorme bubbels in de activamarkten en het ongebreidelde monetaire stimuleringsbeleid door centrale banken.

Volgens hem een onhoudbare situatie die enkel penibeler wordt. Als deze zeepbellen uiteenspatten zal de goudprijs verder stijgen.

Omdat fiatvaluta grenzeloos kunnen worden gecreëerd neemt hun waarde in de loop van de tijd af, waardoor de prijs van goud in fiatgeld omhoog gaat.

Hoewel de goudprijs niet in een rechte lijn omhoog gaat heeft het in de loop der tijd altijd de devaluatie van fiatvaluta’s gecompenseerd.

De koopkracht van goud is op de lange termijn zeer duidelijk stabiel gebleven, aldus Nieuwenhuijs.

Overheden streven naar stabiele prijzen van consumptiegoederen. Maar met het verleidelijke vermogen om geld te “drukken”, creëren ze altijd te veel.

De gedrukte valuta verliest aan waarde en de prijzen van consumptiegoederen stijgen.

Omdat de goudprijs gelijke tred houdt met de prijzen van consumptiegoederen, behoudt goud zijn koopkracht.

In augustus 1971 – toen de goudstandaard volledig werd opgeheven – was de goudprijs 41 dollar per ounce. Eind mei 2020 was de goudprijs opgelopen tot 1.729 dollar per ons, een stijging van meer dan 4,100 procent!

Sinds 1800 is de koopkracht van goud in de VS opmerkelijk stabiel. Na 1971 is het volatieler geworden, maar het is toch steeds iets gestegen.

Gecorrigeerd voor de (consumenten)inflatie is ook goud in de eurozone in 20 jaar tijd met 350 procent in koopkracht toegenomen.

Sinds de invoering van de euro in 1999 is de goudprijs in euro’s zelfs met liefst 550 procent gestegen!

Bronnen: Voima Gold, Bloomberg, BNN

Foto: Flickr