Goud kent slechtste start van het jaar sinds 2013

Januari is normaal gesproken een goede maand voor het gele edelmetaal. De afgelopen vijf jaren steeg goud namelijk constant in de eerste twee weken van het jaar.

Toch lijkt het nu de slechtste start te maken sinds 2013, terwijl er toch genoeg redenen te bedenken zijn waarom het edelmetaal een sterkere stijging zou mogen laten zien.

Wereldwijd zijn schulden opgepompt, is er een hoop economische en geopolitieke onzekerheid, om over het ongebreideld monetair verruimende beleid niet te spreken.

Goud steeg in de eerste twee weken van januari de afgelopen jaren normaliter tussen de 2,5 en 7 procent. Nu moet het doen met een stijging van net geen 1 procent.

Beleggers zouden zich volgens Ole Hansen, hoofd commodity strategie bij Saxo Bank echter geen zorgen hoeven maken. Het edelmetaal heeft volgens hem nog genoeg ruimte om door de 1.300 dollar per ounce te breken deze maand en zou daarbij flink hoger kunnen.

Terwijl veel beleggers zich afvragen in welke fase van de conjunctuurcyclus we ons bevinden, stort het mondiale monetaire systeem in elkaar, zo schrijft de Financial Times.

In eerste instantie met wat gejammer, maar uiteindelijk met een knal. Het gejammer zorgt er op het moment voor dat aandelenbeleggers met verliezen te kampen hebben.

De knal zal een even grote invloed hebben op de wereldwijde activaprijzen als het einde van het Bretton-Woods-systeem of het einde van de goudstandaard, aldus marktstrateeg Russell Napier van online research platform ERIC voor de Financial Times.

Wat dat uiteindelijk te betekenen heeft voor de goudprijzen mag naar worden geraden, maar als geld dat als enige zesduizend jaar de tand des tijds heeft weten te doorstaan lijkt het antwoord voor de hand liggend.

De wereldwijde verhouding tussen de niet-financiële schuld en het bruto binnenlands product is tegenwoordig 234 procent. Dit in vergelijking met 210 procent in december 2007, vlak voor de laatste kredietcrisis.

Als de klap van het kredietverzuim 12 jaar geleden mogelijk was, hoeveel waarschijnlijker is het dan vandaag de dag? En wat zal uiteindelijk de impact gaan zijn op het monetaire systeem, daar waar centrale banken wereldwijd tegenwoordig nog steeds enorme hoeveelheden goud aanhouden?

Los hiervan, een stijging van 1 procent over twee weken tijd, daar valt toch eigenlijk niet over te klagen.

Bronnen: Bloomberg, Financial Times

Foto: Flickr