Goud slechts drie keer eerder zo overbought de afgelopen twee decennia

Goud steeg de afgelopen dagen tot het hoogste niveau in bijna zeven jaar. Het edelmetaal koerst daarbij richting de 1.600 dollar per ounce.

Het eindigde vorig jaar ook al met de grootste jaarlijkse stijging sinds 2010.

Op maandag ging de grote rally in goud verder, hoewel het uiteindelijk ook weer de helft van de dagelijkse winst in moest leveren.

Todd Horwitz, hoofd marktstrategie bij BubbaTrading.com en regelmatig te gast bij Fox, CNBC, BNN, Kitco en Bloomberg, ziet dat zilver achter blijft op goud.

De goud/zilver ratio stijgt sinds begin 2020 wederom, tot een huidige 86. Dat betekent dat er voor elke ounce goud 86 ounces zilver aangekocht kunnen worden.

Die goud/zilver ratio suggereert volgens Horwitz nu een mogelijke daling van de goudprijs of juist een naderende rally van zilver.

Goud zit evengoed volgens Horwitz in een bullish patroon en zou hoger moeten blijven koersen. Hij voorziet echter in de snelheid van de stijging een probleem.

Het edelmetaal moet volgens hem 3 tot 5 procent lager gaan, tot zo’n 1.540 dollar per ounce, om de rally te kunnen hervatten.

Zilver koerst daarnaast op een belangrijk niveau; het staat op het punt om uit te breken maar de vraag is of dat ook gaat gebeuren. De goud/zilver ratio doet volgens Horwitz vermoeden van wel.

Gekeken naar het verleden is januari gemiddeld genomen daarnaast de beste maand voor het gele edelmetaal. Dus wat dat betreft kan ook goud nog hoger.

Echter gekeken naar de 14-daagse Relative Strength Index (RSI) lijkt er eerder sprake van een gegarandeerde daling voor goud de komende twee weken.

Die index steeg maandag naar de 86, ver boven het niveau van 70 dat normaliter suggereert dat iets overbought is.

De afgelopen 20 jaar waren er slechts drie momenten dat die RSI boven de 85 kwam. En in elk individueel moment daalde het edelmetaal binnen de opvolgende 10 handelsdagen.

Het verlies bedroeg gemiddeld 1 procent in vergelijking met een winst van 7 procent over de vorige 10 handelsdagen.

In alle drie de gevallen, oktober 2010, februari 2016 en juni 2019, hervatte het gele edelmetaal uiteindelijk de eerder ingezette stijging. Hoewel met wat minder momentum.

Bronnen: Bloomberg, Kitco

Foto: Flickr