Goud speelt zijn rol ten volle

De wereld wordt elke dag een onveiligere plek. De raketaanval die Donald Trump lanceerde op het Syrische vliegveld is een factor die heel wat onzekerheid heeft doen ontstaan. De impact op de goudprijs was dan ook vrij evident. De goudprijs speelde dan ook voluit zijn rol en ging fors hoger.

Hoe moet het nu verder? Een aantal analisten die werden ondervraagd door Kitco.com geraken er niet uit. Een analist bij Natixis zei dat de goudprijs niet veel stijgingspotentieel meer heeft, tenzij het conflict met Syrië echt gaat escaleren. Hij voegde er aan toe dat hij eerder let op de Amerikaanse economische cijfers. Hij gaf aan dat de zwakke tewerkstellingscijfers zouden kunnen wegen op de renteverhogingen. Volgens hem blijven de goudprijzen evolueren rond de 1270 USD per ounce op korte termijn.

Het grotere plaatje is nu immers of de Amerikaanse economie tekenen van zwakte vertoont. Dat zou positief zijn voor goud op korte termijn.

De geopolitieke onzekerheid zorgt ervoor dat ook de Amerikaanse dollar fors hoger gaat. Doorgaans is een sterkere Amerikaanse dollar negatief voor goud omdat het edelmetaal op die manier duurder wordt om aan te kopen in andere valuta’s. Sommige analisten hebben echter opgemerkt dat deze correlatie vermindert in periodes met een ‘high risk’ sentiment.

Volgens een analist bij RJOFutures zal er echter zowel kapitaal naar de Amerikaanse dollar als naar de goudprijs gaan vloeien. Beide activaklassen kunnen hiervan gaan profiteren. De stand van de reële rentevoeten is hiervoor bepalend.

Een belangrijk peil dat we voor de goudprijs in de gaten moeten houden, is het hoogtepunt van februari, met name 1260 USD per ounce. De markten hebben dit belangrijke niveau de afgelopen maand maar liefst drie keer getest en dat bleek een grote weerstand te zijn.

De goudprijs kan wel eens door de 1300 USD per ounce gaan, op voorwaarde dat deze technische hinderpalen uit de weg worden geruimd. In de gaten te houden dus!

[xyz-ihs snippet=”goud”]