Goud wat minder in trek

Hedge funds en andere speculanten verminderden hun posities in het edelmetaal voor de eerste keer in zes weken. Aanhoudingen in goud ETF’s werden eindelijk weer een keer afgebouwd en kende afgelopen week haar eerste wekelijkse verlies sinds eind mei. Datzelfde gold voor de goudprijs zelf.

Goud verloor 3,6 procent sinds zij op 6 juli haar hoogste punt bereikte in meer dan twee jaar. Centrale bankiers van onder meer Engeland en Japan gaven aan alles te zullen doen om de economische impact van Brexit te beperken, wat voor een lichte druk op het edelmetaal zorgde.

De Amerikaanse detailhandelsverkopen en de Amerikaanse industriële productie bleken daarnaast aan kracht te winnen, het zorgde voor een hogere dollar, wat meestal tegenovergesteld beweegt ten opzichte van goud. Het zorgt er voor dat de kans op een Amerikaanse renteverhoging voor december weer aan kracht toeneemt. Werd die kans begin juli nog geschat op 12 procent, ondertussen is dat weer gestegen tot 44 procent.

Deelnemingen in goud Exchange Traded Products (ETP’s) daalde vorige week met 3,9 ton tot 2,002.5 ton, de grootste daling sinds 22 april. Aanhoudingen in de SPDR Gold Shares daalden 1,9 procent, het meest sinds begin december.

Amerikaanse particuliere beleggers zijn echter nog steeds erg gecharmeerd van het edelmetaal. Verkopen van gouden munten bij de US Mint ging vorige week door de grens heen van 500.000 ounces, dat is tot nu toe het dubbele aan verkopen in vergelijking met vorig jaar.

Ook de Amerikaanse verkiezingen zou goud weer kunnen laten blinken. Francisco Blanch, hoofd commodities research bij Bank of America Merrill Lynch, denkt dat de goudprijs de komende 6 tot 12 maanden de 1500 dollar kan bereiken, mede door onzekerheid aangaande Amerikaanse verkiezingen.

Macquarie Group meent echter dat huidig hoog speculatief niveau in goud in verband kan worden gebracht met een prijsdaling van 10 tot 15 procent, gebaseerd op data bijgehouden vanaf 2005.

Andere analisten wijzen op een ander potentieel probleem voor goud. De prijs is zo snel gestegen dat de Chinese en Indiase detailhandel minder geïnteresseerd lijkt. Het zijn de 2 landen die verantwoordelijk zijn voor meer dan 50 procent van de fysieke vraag. Toch blijven de centrale banken van beide landen aardig toevoegen aan de goudreserves.

Een andere aspect van de goud-industrie weet ondertussen flink te profiteren. De S & P / TSX Global Gold Index, die prestaties van bedrijven in de sector volgt, kent sinds begin 2016 een verdubbeling in waarde.

Bron: Bloomberg, Wall Street Journal

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]