Goud zakt door dollarsterkte

Als we naar de evolutie van de goudkoersen kijken op woensdag, dan zien we een achteruitgang. Dat heeft zoals steeds te maken met de stijgende dollar. Ook de stijgende rentevoeten voor Treasuries gooien roet in het eten. Beleggers waren ook aan het wachten op de Federal Reserve.

Zoals steeds kijken beleggers niet verder dan hun neus lang is, want voor beleggers in de eurozone is dit een prima nieuwtje. Hun goud in euro wordt immers meer waard dan ervoor.

Als we kijken naar wat de belangrijkste centrale banken van over de hele wereld doen, dan zien we vooral een accumulatie in de zogenaamde groeimarkten. Zo bedroegen de Russische goudreserves begin februari 59,7 miljoen troy ounce. Dat bleek uit gegevens van de Amerikaanse Treasury.

Rusland heeft de goudholdings opgetrokken met 181,9 ton tot 1.857 ton in januari 2018. Dat blijkt uit gegevens van het IMF.

Als we ondertussen eens rondhoren bij wat beleggers doen, vooral retail, dan zien we nog steeds weinig interesse voor fysiek goud. Voor heel wat beleggers blijft dit een ver van hun bed show. Dat is jammer, want goud is de enige manier om de koopkracht op lange termijn te beschermen.

Ook zilver is bijzonder interessant in historisch opzicht, want het is nog veel goedkoper dan goud. Zilver kan verdubbelen van op de huidige niveaus en nog steeds bijzonder goedkoop zijn. Van dergelijke situaties moet men gewoon profiteren en er niet te veel bij nadenken. Het is als het ware een screaming buy.

Beleggers moeten er wel voor zorgen dat ze goud en zilver enkel in fysieke vorm kopen. Dat is de beste garantie voor koopkrachtbehoud. Goud en zilver kan je ook anoniem wegstoppen en doorgeven aan de volgende generatie.

Wie kinderen en kleinkinderen heeft, moet hier vast eens over nadenken. Ze zullen er u enkele jaren later dankbaar voor zijn.

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]