Gouden VOC-munt levert recordbedrag van 196.800 euro op

Een gouden achttiende-eeuwse munt heeft dinsdag bij een veiling 196.800 euro opgebracht. Volgens veilinghuis Heritage Auctions Europe in IJsselstein, voorheen bekend als de Munten- en Postzegel Organisatie (MPO), is dit het hoogste bedrag dat ooit in Nederland voor een munt is betaald.

Het gaat om een buitengewoon zeldzame munt die in 1728 voor de Verenigde Oost-Indische (VOC) werd geslagen in een munthuis in Hoorn. Deze munten werden verscheept naar Nederlands-Indië, waar de VOC er goed aan kon verdienen. De munten waren daar twee keer zoveel waard.

Van deze munt zijn er enkele tienduizenden in zilver geslagen. Maar voor zover bekend zijn er maar een paar gouden exemplaren gemaakt, zegt veilingmeester Jacco Scheper van Heritage Auctions Europe.

Het gaat om een West-Friese VOC Ducaton uit 1728, ook wel zilveren rijder genoemd vanwege de ridder te paard op de keerzijde.

Het geveilde exemplaar betreft een proefslag geslagen in goud. VOC munten werden destijds geslagen in de Nederlandse munthuizen in Holland (Dordrecht), Utrecht (Utrecht), Zeeland (Middelburg), Gelderland (Harderwijk), Overijssel (Kampen) en West-Friesland (Hoorn).

Gouden exemplaren konden op bestelling gemaakt worden voor rijke verzamelaars of hoogwaardigheidsbekleders.

De zilveren rijders zijn zeer zeldzaam en buitengewoon geliefd bij verzamelaars vanuit de gehele wereld, zeker wanneer ze de status ongecirculeerd  bereiken.

Gouden afslagen van zilveren rijders behoren tot de buitencatagorie, waarbij het indrukwekkende 18e-eeuwse design en de extreme zeldzaamheid de prijzen tot grote hoogte hebben opgedreven.

De munt werd begin dit jaar ontdekt in een sieradenkistje bij een boedelopruiming in de Bilt in Utrecht. De opbrengst is voor de familie een volslagen verrassing. 

Een VOC-Ducaton van 1728 Holland werd in januari 2019 ook al geveild, bij Heritage Auctions in hun New York Sale, voor $336,000. Het exemplaar dat nu geveild wordt, is eveneens van 1728, maar het betreft hier geen Holland maar West-Friesland.

Naast de afslagen van 1728 zijn ook gouden afslagen van Hollandse Ducatons bekend van 1732 en 1733.

Het tot op heden enig bekende exemplaar van een gouden Ducaton van West-Friesland bevindt zich in de collectie van het Teylers museum in Haarlem en is afkomstig uit de collectie Enschedé.

Deze spectaculaire vondst is dus het tweede bekende West-Friese stuk en wellicht het enig bekende exemplaar in de vrije markt.

Bron / Foto: MPO