Goudreserves China in januari wederom hoger

De Chinese reserves stegen in januari met 15,2 miljard dollar, veel meer dan de toename van 9,3 miljard dollar die economen hadden verwacht.

Het mag de grootste stijging in een jaar tijd heten, waarbij de reserves nu op 3.088 biljoen dollar staan. In vergelijking: in december stegen de reserves met 11 miljard.

Nog frappanter: de waarde van de Chinese goudreserves stegen voor een tweede maand op rij van 76,331 miljard dollar eind december tot 79,319 miljard dollar eind januari.

Daarmee zijn de Chinese goudreserves gestegen van 59,56 miljoen ounces eind 2018 tot 59,94 miljoen ounces eind januari. Een stijging van 0,38 miljoen ounces of bijna 12 ton.

De goudreserves kenden daarmee een stijging in waarde van meer dan 3 miljard dollar, aldus gegevens vrijgegeven door de People’s Bank of China maandag.

Vóór december had de Chinese centrale bank al meer dan twee jaar geen toename van de goudreserves gemeld en de officiële cijfers bleven ongewijzigd van oktober 2016 tot november 2018 op 59,24 miljoen ounces.

De stijgingen in goud- en algemene reserves komt ten tijde dat de yuan zijn hoogste niveau aan deed ten opzichte van de Amerikaanse dollar in meer dan zes maanden tijd.

De hoeveelheid goud die in 2018 door centrale banken wereldwijd toe werd gevoegd bereikte volgens schattingen van de World Gold Council (WGC) het op één na hoogste jaarlijkse bedrag ooit.

Er werd vorig jaar liefst 651,5 ton goud toegevoegd, waarmee centrale banken nu gezamenlijk bijna 34.000 ton goud aanhouden.

Rusland leidde die goudaankopen, aangezien het zijn afhankelijkheid van de dollar wil verminderen.

Dat idee en beleid wordt gevolgd door andere landen zoals Turkije, Kazachstan, India, Irak, Polen, en Hongarije. Al deze landen voegden vorig jaar goud toe aan de reserves.

Volgens Jeffrey Halley, marktanalist bij OANDA, probeert ook China zijn reserves te diversifiëren en minder afhankelijk te worden van de dollar.

Evengoed zakte China in januari naar de zesde plaats gekeken naar ’s werelds grootste aanhouders van het gele edelmetaal, aangezien Rusland goud in rap tempo aan blijft kopen en goudreserves blijft verhogen.

Bronnen: SCMP, Reuters

Foto: Flickr