Goudreserves Rusland stijgen naar 2183 ton

De goudreserves van Rusland zijn in de maand april verder toegenomen. In april kocht de centrale bank van Rusland nog eens 15,55 ton goud op.

Het onlangs verworven goud brengt de totale goudreserves van Rusland 0,72 procent hoger, op 2.183,46 ton.

De belangstelling van Rusland voor goud is gestaag toegenomen, waarbij de centrale bank in de eerste vier maanden van het jaar in totaal al 71,53 ton goud heeft aangekocht.

Tegelijkertijd is het aandeel van goud in de totale reserves van de centrale bank gedaald, van 18,45 procent naar 18,33 procent.

In het afgelopen decennium zijn de Russische goudreserves volgens de gegevens van de World Gold Council gestegen van 2 naar 19 procent. Voornamelijk in diversifiëring, om minder afhankelijk te worden van de Amerikaanse dollar.

Hoewel Rusland dus graag ziet dat internationale betalingen in nationale valuta worden verricht, lijkt het erop dat de Russische centrale bank van het land ook geïnteresseerd is in het creëren van een door goud gesteunde cryptomunt, als betaalmethode tussen landen.

Toch blijven cryptovaluta, zelfs al gaat het over een door goud gesteunde cryptomunt, een hekel onderwerp in Rusland.

Het hoofd van de centrale bank van het land, Elvira Nabiullina, merkte op dat het officiële standpunt van Rusland hierover niet is veranderd.

Nabiullina: “When it comes to international payments, we will of course consider [the] proposal of gold-backed cryptocurrency. But we are against using cryptocurrency in our monetary system. We don’t see cryptocurrency taking on the role of money. In this regard, we are definitely saying no”

Ook China, India en andere ontwikkelingslanden hebben de laatste tijd grotere hoeveelheden goud aangekocht, dit om hun afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar te verminderen.

De Reserve Bank of India (RBI) kocht dit jaar tot nu toe 8,2 ton goud aan. Howie Lee, een econoom bij Oversea-Chinese Banking Corp, is van mening dat de totale hoeveelheid goud die dit jaar door de RBI wordt aangekocht op 46,7 ton komt te liggen.

Daarmee volgt het dus China en Rusland, die hun goudaankopen ook in 2019 opvoeren. China kocht 10,21 ton aan in maart, waardoor de officiële goudreserves toenamen tot 1.900 ton.

De World Gold Council (WGC) gaf eerder al aan dat centrale banken in 2018 651,5 ton goud opkochten, het meeste sinds het jaar 1971. Dat zou dit jaar wel eens nog wat hoger uit kunnen komen.

Bronnen: Kitco, Sputnik News, Pravda Report, Russia Today

Foto: Flickr