Goudvraag ijzersterk in Q1!

We hebben vandaag een persbericht van de World Gold Council te lezen gekregen. En wat daarin staat, bevestigt ons vermoeden al een tijdje: de vraag naar goud is ijzersterk en neemt zelfs nog verder toe!

Het feit dat niemand in de mainstream pers spreekt over goud, is een indicatie dat deze stierenmarkt nog een heel eind te gaan heeft voor het grote publiek het eindelijk door begint te hebben.

Concreet nu naar de cijfers die in het persbericht staan. De wereldwijde vraag naar goud bereikte in totaal 1290 ton in het eerste kwartaal van dit jaar. Dit komt overeen met een stijging van maar liefst 21% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Hierdoor is het meteen het tweede sterkste kwartaal in de geschiedenis, op basis van het Gold Demand Trends rapport van de World Gold Council.

De stijging werd ingegeven door de bijzonder grote inflows in exchange traded funds. Beleggers zijn duidelijk bijzonder ongerust over de economische kwetsbaarheid en een onzeker financieel klimaat. Tegelijkertijd daalde de globale vraag naar juwelen met 19%. De hogere prijzen en de stakingsacties in India en een verzwakking van de Chinese economie zorgde ervoor dat de consumenten aankopen uitstelden.

De inflows in ETFs bereikten in totaal 254 ton. Dat was iets hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Een zwakte in prijsgevoelige markten werd elders gecompenseerd door een sterke markt, met een groei van 5% in China (62 ton) en een sterke vraag in de VS en het UK. Daar was er een groei van 55% en 61% respectievelijk. In totaal bedroeg de investeringsvraag 618 ton, een stijging van 122% ten opzichte van de 278 ton die in dezelfde periode vorig jaar was geregistreerd.

De sterke vraag op het gebied van investeringen werd niet weerspiegeld in de juwelensector, waarbij de vraagniveaus in India en China lager gingen. Terwijl beide landen een traag begin van het jaar meemaakten als resultaat van een onzekere consument en stijgende goudprijzen, was de situatie fors verergerd door de stakingen in India.

Je merkt het, beleggers grijpen fors terug naar goud, hoewel je er in de Nederlandse en Belgische pers weinig over leest. Gelukkig vind je bij Goudhub wel de nodige informatie terug, en merk je dat beleggers in deze moeilijke tijden maar één actief hebben dat hen kan beschermen: fysiek goud en zeker ook zilver!

 

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]