Grootste ongedolven goudvoorraden bevinden zich in Afrika

‘S werelds grootste goudmijnbouwers zijn voorzichtig in hun aanpak op jacht naar het edelmetaal. Zij besteden meer geld aan bestaande mijnen dan aan het verkennen van nieuwe gronden.

Die strategie zorgt op de korte termijn misschien voor meer winst maar op de lange termijn zorgt het voor een mogelijke stop in productiegroei.

De grote producenten rekenen meer dan ooit op de kleinere bedrijven om het zware werk te doen. De kans op belangrijke nieuwe vondsten worden hiermee beperkt.

Dit zorgt wereldwijd ook voor een afnemende goudproductie die naar verwachting de komende 3 jaar met bijna 9 procent zal dalen.

Een recent rapport van SNL Metals and Mining aangaande exploratietrends van het afgelopen jaar geeft aan hoe groot de aantrekkingskracht is van goud en de enorme rijkdom die Afrika onder de grond heeft.

De studie – uitgevoerd tussen juli 2015 en augustus 2016 – gaf aan dat de exploratie naar goud in die periode 45 procent (3,94 miljard dollar) uitmaakte van alle exploratiekosten wereldwijd.

In het verslag wordt ook aangegeven dat op 8 september Afrika de hoogste in-situ waarde kende aan gemelde reserves, dit met een totale waarde van 1.48 biljoen dollar.

En toch zijn sinds 1990 de grootste ontdekkingen gedaan in de Verenigde Staten, Canada en Australië en kent Afrika als enige continent ter wereld een lichte afname in booractiviteiten.

De grootste goudontdekkingen in Afrika vonden plaats in West-Afrika, met bedrijven als Randgold Resources, en die goudontdekkingen richten zich met name op de Ivoorkust. Randgold Resources CEO Mark Bristow ziet het somber in voor de industrie. Bristow:

The industry should be finding 90-million ounces of new gold each year to replace the roughly 88-million ounces that were mined each year, but it was barely managing 15-million ounces

Toch lijken goudmijnbouwbedrijven zich niet te willen branden aan de onzekerheden die Afrikaanse gebieden met zich mee brengen, zij het wetmatig, qua politiek, veiligheid, kosten etc.

Want ondanks die interessante cijfers was het, van juli 2015 tot augustus 2016, Latijns-Amerika waar het meest werd uitgegeven aan goudmijnbouwprojecten voor in totaal zo’n 5,58 miljard dollar.

Bronnen: Australian Mining, Reuters, Mine Web, Business Day

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]