Het goud-rijke Oezbekistan heeft liever Amerikaanse staatsobligaties dan goud

Met handelsoorlogen en een trage economische groei wereldwijd, dat er voor zorgt dat centrale banken massaal goud aankopen, is er één land dat juist het tegenovergestelde probeert te bewerkstelligen.

Het Centraal-Aziatische land Oezbekistan probeert al tientallen jaren uit een isolement te geraken.

Na de dood in 2016 van Islam Karimov, heerser van het land de 25 jaar daarvoor, opent het land langzaamaan haar economie en moderniseert het haar markten.

Valutacontroles zijn teruggedraaid en nu wil de gouverneur van de centrale bank, Mamarizo Nurmuratov, Amerikaanse en Chinese staatsobligaties opkopen.

Daarmee wil hij de 26 miljard dollar aan internationale reserves van het land diversifiëren. Het aandeel goud van die reserves kan daarbij volgens hem een stuk lager.

Nurmuratov: “We want to buy U.S. paper and the debt of other countries, including China. The share of gold is near 50%, but in the future it can be lower. The share of gold will be smaller because the reserves will grow, and also because we’ll be selling more gold”

Dat staat haaks op het patroon bij andere centrale banken, waar beleidsmakers – van China tot Polen – massaal goud aan het sprokkelen zijn om zich te beschermen tegen de mogelijkheid van een wereldwijde recessie en toenemende geopolitieke stress.

Moet gezegd: Oezbekistan heeft de afgelopen jaren volop goud gehamsterd en constant aan eigen productie toegevoegd aan reserves. De goudreserves waren dus al flink toegenomen.

Toch voorziet het hervormingsplan van Nurmuratov nu een verschuiving in investeringen, in de staatsschuld van andere landen, en een lager aandeel van het edelmetaal in de reserves.

Over vier tot vijf jaar zouden Oezbeekse producenten in staat moeten zijn rechtstreeks op de open markt te kunnen verkopen, aldus Nurmuratov.

Nu koopt de centrale bank nog al het goud dat lokaal wordt geproduceerd voor de lokale munt – de soum – en verkoopt het voor dollars.

Oezbekistan heeft in september 2017 het startschot gegeven voor een serieuze poging om zich open te stellen voor de buitenwereld en zich aan te sluiten bij de wereldeconomie.

Toen stelde het de lokale munt toe in één enkele dag liefst 50% te depreciëren ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Daarna kende de koers een redelijk stabiele vorm, waarbij de soum dit jaar iets meer dan 2 procent daalde ten opzichte van de dollar.

Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) moet Oezbekistan na de “succesvolle uitvoering” van de eerste stappen van de liberalisering van de economie verder gaan in liberalisering.

Volgende stappen zijn belastinghervormingen, privatiseringen en het reviseren van de door de staat gedomineerde bankensector, aldus Nurmuratov.

Bronnen: MENAFN, Bloomberg

Foto: Flickr