In 2019 tot nu toe 348 overnamedeals binnen de mijnbouwsector

Fusies en overnames binnen de goudmijnbouwsector blijven aanhouden, waarbij er dit jaar al voor liefst 30,5 miljard dollar aan deals werden gesloten.

Dat is meer dan tijdens de laatste grote consolidatieronde bijna tien jaar geleden, toen de goudprijs tegen een recordprijs van 1.900 dollar per ounce verhandelde.

Geleid door de grote namen uit de sector, Newmont Goldcorp Corp en Barrick Gold Corp, proberen goudmijnbouwproducenten interessante projecten binnen te halen tegen een zo goedkoop mogelijke prijs.

Dit uiteraard om de snel afnemende reserves te vervangen en beleggers weer aan zich te binden nadat ze jarenlang wegbleven, wegens de slechte resultaten binnen de sector.

Dat die beleggers wegbleven had ook zeker te maken met die enorme opkoophype tien jaar geleden, toen de “sky de limit” leek.

Nu de sector de riem weer heeft aangetrokken, en de goudprijs sinds 2016 weer stijgende is, worden nieuwe overeenkomsten gesloten.

Dit jaar zijn er liefst 348 deals gesloten met een waarde van meer dan 30,5 miljard, aldus gegevens van Refinitiv Eikon.

Het overtreft recordjaar 2010, toen er voor 25,7 miljard dollar aan deals werden gesloten en het is flink meer dan de 10,8 miljard dollar van vorig jaar.

De mijnbouwbedrijven zijn echter een stuk voorzichtiger geworden. Men lijkt te hebben geleerd van de fouten uit het verleden.

Rob Crayfourd, fondsmanager bij CQS Natural Resources Growth: “The reality of the market is that nobody is able to go and pay the lofty premiums that we have seen in prior cycles because their own shareholders won’t sanction it”

De premies in verband met recente fusies en overnames liggen ver onder de premies die betaald werden tien jaar geleden, toen de goudprijs rond de 1.900 dollar stond.

Toen waren premies van 40 of 50 procent eerder regel dan uitzondering. Aandeelhouders eisen nu echter lagere prijzen voor overnames.

Activistische aandeelhouders, zoals John Paulson, zijn ditmaal niet bereidt om te boeten voor slecht management. Hij drong er in september bij de kleinere goudmijnbouwers op aan om te streven naar nul-premie-fusies om onder meer de kosten te verlagen.

Barrick betaalde ook geen premie toen het Afrika’s Randgold vorig jaar opkocht, terwijl Newmont een premie van “slechts” 18 procent bood, toen het Goldcorp overnam.

Mede hierdoor zijn meer deals in de nabije toekomst waarschijnlijk, waarbij Peter Grosskopf CEO bij Sprott Inc., vooral de gemiddeld grote producenten als overnamekandidaten ziet.

Pretium Resources Inc, Pure Gold Mining Inc, Roxgold Inc, Iamgold Corp en Silvercrest Metals Inc zijn daarbij volgens bronnen binnen de industrie mogelijk goede kandidaten tot overname.

Bronnen: Reuters, Kitco

Foto: Flickr