Indiase goudimport via Zuid-Korea door het dak

India, op China na ‘s werelds grootste goudconsument, kende in juli tegen alle verwachting in wederom een bijzonder grote goudimport.

De goudimport steeg in juli tot 53,4 ton, meer dan een verdubbeling van de 22 ton die een jaar eerder in dezelfde maand werd geïmporteerd.

De import daalt wel ten opzichte van recordmaand juni van 2017, toen er 72 ton goud werd geïmporteerd. De goudimport in juni vorig jaar was slechts 22,7 ton.

Volgens de World Gold Council (WGC) zal de import voor de tweede helft van het jaar afzwakken gezien de implementatie van nieuwe importbelastingen.

De goudconsumptie wordt voor dit jaar geschat onder het gemiddelde van 850 ton. De WGC gaat nog steeds uit van een import tussen de 650 en 750 ton voor dit jaar.

Maar de totale goudimport van januari tot juli kende volgens Bloomberg al een sprong hoger tot een huidige 625,5 ton.

Voor de eerste helft van het jaar, zonder de maand juli, kende de goudimport een stijging van maar liefst 161 procent in vergelijking met een jaar geleden.

Ook vorige maand werd aangegeven dat de maand juli waarschijnlijk zwakkere importcijfers zal kennen wegens de implementatie van de nieuwe verhoogde belastingen.

Daar blijkt nu helemaal geen sprake van.

Goudimporteurs blijken vooral gretig gebruik te maken van een vrijhandelsovereenkomst tussen India en Zuid-Korea afgelopen maand, de India-Korea Comprehensive Economic Partnership Agreement (CEPA).

In juli werd er 8,400 kilo goud, hoofdzakelijk in munten, geïmporteerd vanuit Zuid-Korea. De import steeg daarmee tussen 1 juli en 3 augustus dit jaar naar 338,6 miljoen dollar.

Dit terwijl de volledige goudimport van vorig jaar via Zuid-Korea neer kwam op slechts 70,46 miljoen dollar.

De import vanuit de meeste andere landen wordt belast met 10 procent. Maar de goudimport via Zuid-Korea komt wegens CEPA uit op slechts 3 procent.

India heeft verscheidene vrijhandelsovereenkomsten geïmplementeerd met landen zoals Japan, Asean en Singapore.

Goudimporteurs hebben dan ook al eerder vrijhandelsovereenkomsten met landen als Thailand en Indonesië weten te gebruiken om zich aan extra belastingen te onttrekken.

Bronnen: Bloomberg, Business Standard

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”goud”]