Instroom goud-ETF’s blijft hoog

De goud-ETF’s (exchange traded funds – gedekt door fysiek edelmetaal) blijven een geliefde investering voor beleggers te midden van de huidige marktturbulentie.

De kelderende aandelenmarkten en de uitbraak van het coronavirus hebben ertoe bijgedragen dat aanhoudingen in goud-ETF’s dit jaar een recordhoogte heeft bereikt.

De aankoop is een duidelijke indicatie van de prominente rol van goud-ETF’s in portefeuilles, vooral in perioden van onzekerheid en paniek.

De door goud gedekte ETF’s zagen in februari een instroom van 4,9 miljard dollar, waardoor het een recordhoogte bereikte van liefst 3.000 ton, zo blijkt uit gegevens van de World Gold Council (WGC).

Met de huidige goudprijs vertegenwoordigd dit een waarde van zo’n 157 miljard dollar.

Deze aankopen zorgden er mede voor dat goud deze maand de hoogste koers aandeed in zeven jaar tijd, op 1.702,56 dollar per troy ounce.

Chris Mellor, hoofd van Emea ETF commodity product management bij vermogensbeheerder Invesco: “There’s a lot of investors looking for somewhere to hide and gold is in the sweet spot there. In the worst-case scenario there will be a contraction in global economic capacity and in that environment gold is a very good place to be

Sinds de eerste door goud gedekte ETF, WisdomTree’s Gold Bullion Securities, in maart 2004 werd gelanceerd is het aantal goud-ETF’s wereldwijd toegenomen tot 87 in 16 verschillende landen.

De grootste aanhoudingen zijn gelijkmatig verdeeld over Europa en de VS, met in februari een waarde van zo’n 72 miljard dollar aan goud in Europa en 78 miljard dollar aan goud in Amerikaanse ETF’s.

Verreweg de grootste goud-ETF is de SPDR Gold Shares, gelanceerd in november 2004, met 48,3 miljard dollar aan activa. Dit in vergelijking met de 19,56 miljard dollar in de op een na grootste, de iShares Gold Trust.

Commerzbankanalist Carsten Fritsch geeft aan dat beleggers aanhoudingen blijven toevoegen in goud- en zilver-ETF’s.

Als teken van die robuuste vraag geeft Fritsch aan dat de goud-ETF’s vorige week een instroom kende van 64 ton. De meerderheid daarvan ging naar de SPDR Gold Shares.

Volgens hem kijken tegenwoordig ook retail beleggers naar die ETF’s, aangezien de beschikbaarheid van fysieke gouden munten en baren op het moment beperkt is.

Ook zilver-ETF’s kennen een aanhoudende instroom. Afgelopen vrijdag werden aanhoudingen uitgebreid met 215 ton. De instroom voor de gehele week bedroeg daarmee 774 ton.

Bronnen: Kitco, Financial Times

Foto: Flickr