Is goud (te) duur?

Goud waarderen is een van de eeuwige twistpunten onder beleggers. Het is waar dat dit niet zo’n gemakkelijke oefening is. Je kan goud op verschillende manieren waarderen. Je kan het afzetten tegen de aandelenmarkt, de zogenaamde Dow-Gold ratio, tegenover de olieprijs, maar ook tegenover de index van consumentenprijzen, de zogenaamde CPI.

Als we Mark Hulbert, columnist bij Marketwatch mogen geloven, dan is goud op dit moment nog steeds overgewaardeerd. We appreciëren Hulberts inzichten, want vaak schrijft hij zinvolle dingen. Als zelfkritisch ingestelde belegger is het ook belangrijk eens een andere klok te horen luiden, zodat je niet constant bevestigd wordt in je eigen gelijk.

Hulbert zegt dat zelfs terwijl de kerninflatie in de Verenigde Staten aan het stijgen is, goud overgewaardeerd is. Let op: Hulbert houdt uiteraard alleen rekening met de cijfers in de VS. De kerninflatie in de VS bedraagt nu ongeveer 2,1%. Dat is een heel stuk onder de doelstelling van de ECB, die een inflatie van om en bij de 2% wil bewerkstellingen. De kerninflatie in de VS komt zo uit op het hoogste peil sinds juli 2012.

Hulbert zegt dat het argument van de goudstieren niet zo sterk is als het er op het eerste gezicht uitziet. Dat komt volgens hem doordat de inflatiegecorrigeerde prijs van het goud een heel eind boven het historische gemiddelde blijft. De inflatie zou een heel stuk moeten toenemen vooraleer de huidige goudprijs kan worden gerechtvaardigd.

MW-EE585_gold_o_20160202113651_ZH

Hulbert baseert deze bewering op een studie van het Amerikaanse National Bureau of Economic Research. De grafiek zet de goudprijs af tegenover de CPI index van consumentenprijzen, die de inflatie opmeten. De grafiek dateert van medio jaren 70, toen de goudprijs vrij verhandelbaar werd in de VS. De ratio is al een aantal jaren gestaag aan het dalen, tot 4,69 op 1, maar blijft een heel stuk boven het langetermijngemiddelde van 3,5 op 1.

Wat kunnen we hier nu uit besluiten? Niet zo heel veel. Inflatie is niet zo’n goeie graadmeter voor het verklaren van de schommelingen van de goudprijs. Andere factoren, zoals een verlies van vertrouwen in papiergeld, zijn dat veel meer. En dat is nu precies de reden waarom je goud in portefeuille MOET hebben op dit moment. De fratsen van de centrale bankiers kan je niet vertrouwen. Bescherm je dus met een actief waar geen tegenpartijrisico tegenover staat: goud en zilver in eigen bezit!

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]