Italiaanse wetgever ontkent plannen goud te verkopen

Italiaanse populisten gaan opnieuw een conflict aan met de centrale bank van het land en riepen wetgevers op om wetgeving aan te nemen waarin staat dat de enorme Italiaanse goudreserves, dat een waarde heeft van bijna 90,8 miljard euro, tot de staat behoren.

De wet, die moet verduidelijken wie eigenaar is van het Italiaanse goud, werd gepresenteerd door eurosceptici Claudio Borghi. Het draagt bij aan een al reeds gespannen relatie tussen de Italiaanse centrale bank en de coalitieregering.

De oppositie uit zijn kritiek en sommige nationale media stellen dat het hiermee voor de regering wellicht mogelijk wordt om de goudreserves van het land te plunderen, om zo de uitgaven te financieren.

Borghi wees die beschuldigingen af en gaf aan dat hij er persoonlijk voor zal zorgen dat het parlement de ultieme macht zal krijgen over wat er met de goudreserves gebeurt.

Hij zegt er juist voor te willen waken dat goud in eigendom van de Italiaanse centrale bank gebruikt kan worden als compensatie, wanneer de centrale bank bijvoorbeeld een rechtszaak verliest wegens ontoereikend toezicht bijvoorbeeld.

Borghi: “My bill only aims at making clear that the gold belongs to the state, not to the government. If there are doubts on our intentions, we can also pass another law saying none of the gold reserves can be sold unless there is a majority of two thirds or more of both houses of Parliament”

De goudreserves van de Italiaanse centrale bank mag met 2.451,8 ton de op twee na grootste goudreserve ter wereld heten volgens de World gold Council. Enkel de VS en Duitsland houden er grotere goudreserves op na.

Het wetsvoorstel van Borghi, dat wordt onderzocht door de Commissie Financiën van de Tweede Kamer, roept op tot een expliciete interpretatie van de wetgeving waarbij de centrale bank het goud aanhoudt en beheert, terwijl de Italiaanse staat de eigenaar is.

Vice-premier Matteo Salvini benadrukte vandaag het belang van de actie: “It’s important to state that the gold belongs to Italians”

De spanning tussen de zittende regering en de Bank van Italië is de laatste tijd niet zo groot geweest als nu.

Vorige week dwongen ministers van de Vijfsterrenbeweging het kabinet een besluit uit te stellen over de verlenging van de ambtstermijn van adjunct-directeur-generaal van de centrale bank Luigi Federico Signorini.

Gisteren zou minister van Financiën Giovanni Tria hebben gezegd dat de onafhankelijkheid van de centrale bank beschermd moet worden.

Bronnen: Bloomberg, Reuters, Investireoggi

Foto: Flickr