Jaarlijks 43 kilo goud en 3000 kilo zilver in afvalwater

Zwitserland goud afvalwater

Goudraffinaderijen in Zwitserland zouden er wellicht verstandig aan doen om te overwegen een recyclingprogramma te starten.

Een studie, die afgelopen week door Eawag-wetenschappers werd gepubliceerd, laat zien dat er massaal aan goud, zilver en andere metalen verloren gaat middels afvalwater en slib van afvalwaterzuiveringsinstallaties in Zwitserland.

De gemeten concentraties vormen geen risico’s voor het milieu – en recycling zou in zijn algemeenheid economisch niet de moeite waard zijn.

Toch gaat het om miljoenen dat aan grondstoffen verloren gaat.

Maar over het algemeen is de recycling van metalen uit afvalwater of slib op dit moment niet de moeite waard, zo schrijven de wetenschappers.

Zo staat het totaal aluminium en koper aanwezig in het afvalwater slechts gelijk aan respectievelijk 0,2 en net onder de 4 procent van de jaarlijkse Zwitserse import.

De studie gaf echter ook verrassende bevindingen aangaande andere spoorelementen in afvalwater, waaronder zeldzame aardmetalen zoals gadolinium en het zware metaal niobium.

Daarnaast schatten de wetenschappers van het Zwitserse Federale Instituut voor Aquatische Wetenschap en Technologie dat per jaar zo’n 43 kilo goud – met een waarde van 1,8 miljoen dollar – door het Zwitserse afvalwater heen gaat.

De studie, waarbij 64 waterzuiveringsinstallaties werden meegenomen, gaf ook aan dat er per jaar zo’n 3.000 kilo aan zilver – gelijk ongeveer 1,7 miljoen dollar – door het afvalwater gaat.

Daar zijn vooral de chemische en medische industrie debet aan.

Zwitserland is de thuisbasis van enkele van de grootste goudraffinaderijen ter wereld en de concentraties mogen op zijn minst hoog genoeg worden genoemd om recycling te overwegen.

Op sommige locaties in het zuidelijke Ticino-gebied bijvoorbeeld zijn de concentraties goud in rioolslib voldoende genoeg om recycling te overwegen, aldus de onderzoekers.

Zwitserland betreft een bijzonder belangrijke en grote goudraffinage hub.

Zo’n 70 procent van het goud wereldwijd gaat er gemiddeld paar jaar door de raffinaderijen.

Bron: EAWAG

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]