Jaarrecord goudaankopen Rusland, aanhoudingen goud-ETF’s hoger

Beleggers blijven goud opkopen in de vorm van goud-ETFs, aldus Bloomberg. Zij schat in dat er afgelopen vrijdag wederom 14,4 ton naar de goud-ETF’s stroomde.

Dat geeft de grootste toename sinds 26 december, waarbij de totale aanhoudingen op 2.253,20 ton uitkomt. Dat is het meest sinds april 2013, aldus Colin Hamilton – analist bij BMO Global Commodities Research.

Hamilton: “Friday’s addition was the highest single day inflow thus far in 2019. We expect further inflows through February, as we head towards a period in March with considerable macroeconomic events with uncertain outcomes”

Volgens edelmetaalexpert Georgette Boele van ABN Amro trekken veel speculanten momenteel uit de markt. Zij hadden vanaf 2001 grote beleggingsposities ingenomen, gokkend op een prijsval. Dat zij die posities opdoeken geeft de goudprijs nu juist de ruimte verder te stijgen.

Maar belangrijker nog is de dollarkoers, aldus Boele. Zij verwacht een dalende dollar, wat het edelmetaal verder zou moeten helpen een positief jaar neer te zetten.

ABN rekent op een prijs van 1.400 dollar per troy ounce tegen een huidige 1.290 dollar per ounce.

Nitesh Shah, een ervaren goudanalist bij Wisdom Tree in Londen, ziet dat het marktsentiment omslaat. Niet de dollar of de rentestappen van de Federal Reserve noch de inflatie bepalen nu de prijs, maar de kijk van de markt op goud als veilige haven.

Naast de Brexit en de Amerikaanse shutdown zijn er voldoende zorgen voor beleggers om in goud te stappen. Daarmee zou de prijs volgens hem eind dit jaar naar de 1.370 dollar per ounce kunnen.

Centrale banken over de gehele wereld blijven daarnaast goud aankopen voor de reserves. De laatste IMF-gegevens tonen aan dat zowel Kazakhstan als Brazilië en India allen goud toevoegde in november 2018.

Rusland maakte afgelopen vrijdag bekend dat haar centrale bank sinds 1 januari 2019 liefst 67,9 miljoen ounces goud aanhoudt. Een jaar geleden was dat nog 59,1 miljoen ounces.

Met andere woorden kocht zij ook in december wederom goud aan, wat het totaal aan goudreserves op 2.112 ton uit laat komen.

De goudaankopen over heel 2018 kwamen daarmee uit op 275 ton, wat een absoluut jaarrecord mag heten.

Bronnen: Kitco, DFT, Reuters, Sputnik

Foto: Flickr