Japan wilt Olympische medailles uit e-waste

De spelen in Rio zijn net achter de rug maar Japan is al begonnen met de voorbereidingen voor 2020. Zo zijn verschillende partijen bezig met het promoten van het idee om de Olympische medailles te maken van edelmetalen uit oude elektronica.

Het is met andere woorden de bedoeling dat de gouden-, zilveren- en bronzenmedailles voor de Olympische en Paralympische Spelen in Tokio gemaakt gaan worden uit e-waste, metalen uit oude consumentenelektronica als smartphones en computers. Takeshi Kuroda, president van de ReNet Japan Group, een bedrijf dat gebruikte apparaten aan- en verkoopt:

We need a system that makes it easy for consumers to turn in used consumer electronics. A collection system should be created by the private sector, and central and local governments should be in charge of publicizing such private services

Japan heeft weinig grondstoffen maar dat maakt zij goed met een grote hoeveelheid oude elektronica, een ware goudmijn. Volgens de Japanse Nikkei Asian Review bezit Japan dankzij al die oude elektronica zelfs 16 procent van de goud- en 22 procent van de wereldwijde zilvervoorraad.

Nadat verschillende media de aantallen klakkeloos over hadden genomen wist de Nederlandse NRC aan te geven dat dit onzin is en verduidelijkte dit met een optelsom.

De World Gold Council (WGC) houdt cijfers bij welke landen goud in bezit hebben. Japan stond in augustus van dit jaar met 765,2 ton op de negende plaats. De totale wereldvoorraad is volgens WGC 32.803,5 ton. Dat betekent dat Japan 2,3 procent van de wereldwijde goudvoorraad in bezit heeft, verre van de 16 procent.

Daar is echter nog niet het goud bij opgeteld dat voor handen zou zijn via e-waste maar dat aandeel blijkt minimaal.

Onderzoekers van de United Nations University, de onderzoekstak van de VN, berekenden dat over 2014 wereldwijd 11 procent van het goud in elektronica zit. Dat is volgens de NRC 320 ton goud in globale e-waste, ten opzichte van zo’n 4.000 ton wereldproductie. Dat moet natuurlijk 440 ton goud zijn.

Hoe dan ook zou het aandeel goud in enkel Japanse e-waste 0,6 procent van de wereldproductie zijn, oftewel 24 ton. Daarmee zou Japan uitkomen op 789,2 ton of maar liefst 2,4 procent van de totale wereldwijde goudvoorraad, nog steeds verre van de genoemde 16 procent.

Voor de Spelen van 2012 in London werd 9,6 kilo goud, 1210 kilo zilver en 700 kilo koper gebruikt. Zoveel zal dus zeker nodig zijn voor de medailles in Japan. Maar in 2014 wist Japan uit al het elektronische afval al 143 kilo goud, 1566 kilo zilver en 1112 ton koper te halen.

Japan heeft dus niet alleen een stuk minder goud dan vermeld werd, het hoeft ook nog eens geen enkele extra moeite te doen om e-waste in te zamelen voor de medailles voor de Olympische Spelen van 2020.

Bronnen: NRC, NOS, Nikkei, Fox News

 

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]